Film românesc

APOSTOLUL TINERILOR: un documentar despre Părintele Teofil Părăian, în regia lui Nicolae Mărgineanu

APOSTOLUL TINERILOR: un documentar despre Părintele Teofil Părăian, în regia lui Nicolae Mărgineanu

Regizorul Nicolae Mărgineanu a finalizat producția filmului documentar APOSTOLUL TINERILOR despre Părintele Teofil Părăian. 

Mânăstirea Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus s-a bucurat ani de-a rândul de prezenţa părintelui Teofil Părăian. Născut orb într-o familie de ţărani, Părintele Teofil a urmat şcolile pentru copii normali din Timişoara şi Sibiu. Se călugăreşte după ce termină Facultatea de Teologie la mânăstirea din Sâmbăta de Sus.

De-a lungul vieţii ţine o serie de conferinţe în cadrul universităţilor din România apropiindu-se foarte mult de tineri şi de preocupările lor.

În memoria celui care a fost supranumit apostolul tinerilor, Mânăstirea Constantin Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus produce filmul documentar de 53’. Regia acestui film este semnată de cunoscutul regizor Nicolae Mărgineanu.

Filmul documentar foloseşte imagini de arhivă cu imagini de la conferinţele susţinute de părinte de-a lungul celor 80 de ani de viaţă, de interviuri cu cei care i-au fost apropiaţi în viaţa mânăstirească şi a celor pentru care Părintele Teofil a fost duhovnic şi sfătuitor.

Dincolo de un film închinat călugărului, teologului şi duhovnicului Teofil Părăian, regizorul Nicolae Mărgineanu construieşte portretul unui om înţelept şi cu mult umor. Niciuna dintre prelegerile susţinute de Părintele Teofil nu este o lecţie plină de moralitate şi sfaturi, ci este un prilej de poveste şi discuţii libere despre problemele noastre de zi cu zi.

Discuţiile dintre Părinte şi tineri sunt relaxate şi pline de voie bună. Pioşenia şi rigiditatea din percepţiile pe care le avem despre feţele bisericeşti în general sunt contrazise de umorul, afecţiunea şi omenescul Părintelui.

Vizionarea filmului este o bucurie nu numai datorită personajului centrale ci şi muzicii originale compuse de Petru Mărgineanu, vocii calde a actriţei Maria Ploae care citeşte scenariul  plin de emoţie semnat de Costion Nicolescu.

Finalizarea acestei producții în această perioadă poate fi un bun prilej de a-l reasculta pe Părintele Teofil despre sărbătorile de primăvară și Înviere.

APOSTOLUL TINERILOR

Durata 53’

Regia Nicolae Mărgineanu, comentariul Costion Nicolescu, voce comentariu Maria Ploae, muzica Petru Mărgineanu, montajul Nita Chivulescu, mixajul Dan Bărăuţă,

Producător Mânăstirea Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus

More in Film românesc

UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR din 22 septembrie in cinematografe

CinemaFrame13 septembrie 2017

„Breaking News” la 15 ani

CinemaFrame13 septembrie 2017

Wild Berries – cel mai bun documentar Aristoteles Workshop 2017

CinemaFrame8 august 2017

SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI la San Sebastian

CinemaFrame8 august 2017

BREAKING NEWS din 29 septembrie în cinematografe

CinemaFrame1 august 2017

TEODORA MARES și ADRIAN PADURARU se reîntorc pe ecrane

CinemaFrame31 iulie 2017

Radu Mihăileanu lansează ,,Povestea iubirii’’ la TIFF 2017

CinemaFrame20 aprilie 2017

Ultima zi – thriller comic, regia Gabriel Achim – în cinema din 12 mai

CinemaFrame15 aprilie 2017

Vasile la Tampere

CinemaFrame7 martie 2017

Primul week-end a cutremurat 12.000 de spectatori

CinemaFrame27 ianuarie 2017

VEZI FILM ROMÂNESC! joi 3 noiembrie

CinemaFrame3 noiembrie 2016

VEZI FILM ROMÂNESC! miercuri 2 noiembrie

CinemaFrame2 noiembrie 2016