Interviuri

FILME BUNE!!!!

FILME BUNE!!!!

FILMS DE CANNES A BUCAREST a devenit, în cele 6 ediții de până acum, un eveniment important al toamnei bucureștene. Filme bune, cele mai bune din Europa, invitați speciali vor fi prezente în perioada 14- 29 octombrie în București, dar și la Iași, Timișoara și Cluj – Napoca.

Despre evoluția acestui necesar eveniment cinematografic, despre surprizele ediției din acest an,despre filmele care vor fi proiectate în celelalte orașe din țară am povestit cu Laura Ducu – PR-ul festivalului și cu Cristian Mungiu  – inițiatorul festivalului.
Mergeți la FILMS DE CANNES A BUCAREST/ IASI/ TIMISOARA/ CLUJ NAPOCA!

CinemaFrame: Când ați inițiat acest proiect v-ați dorit să aduceți filme pentru publicul din București? Să prezentați filmele de la Cannes distribuitorilor de film din România? Sau urmăreați doar crearea unui eveniment cinematografic care să bucure iubitorii de film de artă?

Cristian Mungiu: Pe cât posibil, încercăm, pastrând proporțiile, să transmitem publicului din România un pic din atmosfera și febra Cannesului care îți permite nu doar să vezi filmele, ci să le vezi unele după altele într-un interval scurt, să le compari și să ai șansa de a înțelege în ce direcție merge cinematograful. 
Laura Ducu: Proiectul a pornit din dorința de a prezenta publicului din România filmele de la Cannes – se vorbea foarte mult despre acest festival și importanța sa, dar foarte puține filme ajungeau să fie accesibile publicului de aici. Așa cum spune și numele festivalului, totul a pornit de la dorința de a aduce filmele de la Cannes, la București. De asemenea, o componentă principală a proiectului e aceea de a-i conecta pe oameni cu realizatorii de film – accesul la sensul și conotațiile unui film sunt complet altele atunci când e prezent și realizatorul, iar la Les Films de Cannes à Bucarest ne străduim ca acest contact să se întâmple cât mai des.

CF: Ce s-a schimbat în strategia voastra în aceste prime 6 ediții?
L.D.:Festivalul a crescut foarte mult, s-a diversificat și acum încercăm să prezentăm și procesul invers –  filmele românești aspirante la Cannes – celor care își doresc să îl descopere. Am început o serie de inițiative cu impact direct pentru comunitate și industrie – dezbaterile și conferințele Les Films de Cannes à Bucarest. Anul trecut am avut un program care a încurajat critica de film, având și o componentă competițională, Fii critic la Cannes! – un tânăr critic de film (Cătălin Olaru) a fost desemnat câștigător și a obținut o acreditare (cu transport și cazare asigurate) la Festivalul de la Cannes, în 2016. Anul acesta vom aduce la București agenți și directori de casting notorii, din SUA și Europa, într-o conferință despre talent management (Managing Talents) – actorii români vor avea acces astfel la agenți care îi pot reprezenta la cel mai înalt nivel, dar pot și înțelege mai bine standardele și practicile internaționale ale industriei cinematografice.

CF: Prima ediție a festivalului a adunat 400 de oameni. Câți spectatori au fost anul trecut?
L.D.: Anul trecut, festivalul a avut peste 15.000 de spectatori și numeroase proiecții sold out, jumătate din numărul total de bilete fiind achiziționate înainte de începerea evenimentului.

CF: Care e profilul publicului care cumpara bilete la Films de Cannes?

Cristian Mungiu: Nu știu dacă îi unește altceva decât plăcerea de a vedea filme în sala cinema, pe ecran mare, cu lumina stinsă și oameni oftând, râzând sau suspinând în întuneric alături de ei. Câtă vreme unii mai au plăcerea asta, noi mai avem de ce să facem filme. Și festivaluri.
 L.D.: Publicul nostru e format din oameni cu apetit pentru cinema și cu dorință de a vedea filme cât mai variate, e un public curios, uneori critic și exigent, dar întotdeauna volubil și cu opinii. Nu rareori am fost surprinși când, cu argumente și judecăți de valoare (apreciative sau nu) oamenii se opreau în holul de la intrarea în sala de cinema și schimbau păreri referitoare la ceea ce tocmai au văzut. Acest lucru denotă un interes crescut pentru filmele festivalului și o mai mare dorință a noastră de a satisface acest public și a-i pune la dispoziție subiectele care fac posibil schimbul de opinii.

CF: Pe lângă selecția de filme care au fost la Cannes, ce alte secțiuni vor mai fi?
L.D.: Nu le-aș numi secțiuni în sensul standard de festival, mai degrabă momente speciale. Printre cele peste 100 de proiecții cu filmele de la Cannes, spectatorii vor putea vedea și Ziua de Aur (3 filme care au obținut marele premiu în 3 mari festivaluri internaționale: Palme d’Or – Cannes, Leul de Aur – Veneția, Ursul de Aur – Berlin) , retrospectiva Kiarostami (Taste of Cherry, Ten, Through the Olive Trees, Close-up), retrospectiva Assayas (Demonlover, L’eau froide, L’heure d’été), și 3 proiecții speciale dedicate invitaților de anul acesta: Everyone Else (Maren Ade), controversatul L’innconue du lac (Alain Guiraudie) și The Band’s Visit (Eran Kolirin).

CF: Magia unui festival, dincolo de noutățile pe care le aduce prin filmele prezentate în premieră, este dată de întâlnirea pe care iubitorii de film o pot avea cu realizatorii producțiilor cinematografice. Care sunt realizatorii ce își vor însoți filmele în România?
L.D.: Alain Guiraudie va veni în România pentru a prezenta cea mai nouă producție a sa, filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes – Rester Vertical. El va merge și la Cluj, unde se va proiecta în prezența lui și L’innconue du lac, filmul cu care a stârnit numeroase controverse în 2013.

Regizorul turc Mehmet Can Mertoğlu va vorbi cu publicul despre debutul său, Album, film cu care a câștigat anul acesta France 4 Visionary Award în secțiunea Semaine de la Critique. Israelianul Eran Kolirin va fi prezent la proiecția Beyond the Mountains and Hills, atât la București cât și la Timișoara, iar regizoarea Maren Ade va deschide festivalul cu popularul Toni Erdman, urmat de o sesiune de Q & A.
Personal Shopper se va proiecta în prezența regizorului Olivier Assayas, care a luat anul acesta la Cannes premiul pentru regie, ex-aequo. El va susține și un masterclass la UNATC.

CF: Ce alți invitați are ediția din acest an?
L.D.: Pe lângă realizatorii de film deja amintiți publicul se va putea întâlni cu actrița Mania Akbari, fondatorul agenției The Lisa Richards AgencyRichard Cook, talent managerul LBI Entartainment – Ilene Feldman, directorul de casting Avy Kaufman, fondatorul agenției Das ImperiumGeorg Georgi, cu actorii Vlad Ivanov și Maria Drăguș și, cu siguranță, cu numeroși alți oameni din industrie și presa internațională, constant prezenți la festival în ultimii ani.

CF: Cine vor fi cei care introduc filmele din acest an?
L.D.: Majoritatea filmelor vor fi introduse de criticii de film Iulia Blaga și Cătălin Olaru. Iulia Blaga a fost cea care a prezentat și filmele ediției trecute, iar Cătălin Olaru este câștigătorul concursului de critică de film organizat de noi anul trecut.

CF: Vă gândiți să organizați un eveniment separat sau să completați acest festival și cu filme premiate la celelalte festivaluri importante de film?
L.D.: E un gând cu care în mod cert cochetăm – fapt observat și de păstrarea Zilei de Aur în programul de festival. În primăvară am lansat și un concept nou – Audience Award Film Festival, filmele care au luat Premiul Publicului în mari festivaluri internaționale (Sundance FF, Toronto FF, Berlin FF, Rotterdam FF etc), pe care ne dorim să îl rafinăm și să îl continuăm. În fiecare iarnă aducem un Weekend de Oscar în cinematografele din București  – filme care sunt propuse pentru secțiunea Cel mai bun film străin.  Iar anul acesta am dus Les Films de Cannes a devenit și à Cluj, à Timișoara, à Iași. Deci da, sigur ne dorim să putem face cât mai multe proiecte care aduc filmele bune în România.

CF: Ce filme din ediția de la București vor pleca la Cluj Napoca, Iași si Timișoara?
L.D. Spectatorii din Cluj vor putea vedea la Cinema Victoria în cele 3 zile de proiecții (14 – 16 octombrie) I, Daniel Blake, The Salesman, Juste la fin du monde, Bacalaureat, The Neon Demon, La fille innconue, Ma Loute și controversatele Rester Vertical și L’inconnue du lac în prezența regizorului Alain Guiraudie. La Timișoara (21 – 22 octombrie) programul va include Album, I Daniel Blake, The Neon Demon, Toni Erdmann, The Salesman și Juste la fin du monde, în timp ce Iașiul (28- 29 octombrie) se va delecta cu Bacalaureat, Julieta, The Neon Demon, The Salesman, Toni Erdmann, I, Daniel Blake și Juste la fin du monde.

More in Interviuri

Animatia din România a intrat pe STRADA SPERANȚEI

CinemaFrame3 mai 2016

Cătălin Mitulescu DINCOLO DE CALEA FERATĂ

CinemaFrame25 aprilie 2016
Adrian Aitaru si Alina Grigore

ILEGITIM un altfel de cinema

CinemaFrame13 martie 2016

Interviu în jurul unui premiu la Berlinale

CinemaFrame2 martie 2016

Cu MARIAN CRIŞAN despre ORIZONT şi cinema

CinemaFrame8 februarie 2016

IRINA MARGARETA NISTOR interviu în exclusivitate

CinemaFrame24 noiembrie 2015

CINEMA MȚR – un posibil cinematograf de artă în România

CinemaFrame11 octombrie 2015

“Fă timp!” CRINA TOFAN

CinemaFrame1 iunie 2015

Vreau să fac filme memorabile!

CinemaFrame8 mai 2015

LOCATION GUIDE ROMANIA – o necesitate pentru filmul românesc

CinemaFrame29 aprilie 2015

INTERVIU: ADA SOLOMON despre AFERIM! și despre cum e să fii producător în România

CinemaFrame14 martie 2015
Tudor Giurgiu (DE CE EU? - 2015)

TUDOR GIURGIU despre DE CE EU?: „Cred că cei tineri o să îl vadă şi vor pricepe.”

CinemaFrame25 februarie 2015