Film românesc

Vasile la Tampere

Vasile la Tampere

Documentarul românesc Vasile, regizat de finlandezul Sakari Suuronen și produs de atelierul de film Aristoteles Workshop, în Competiția Oficială a prestigiosului Festival de la Tampere/Finlanda

 Filmul documentar Vasile, realizat la cea de-a 11-a ediție Aristoteles Workshop de echipa formată din regizorul și directorul de imagine finlandez Sakari Suuronen, editorul Ruxandra Pintilie și de Diana Rusu (imagine și traduceri), va fi prezentat vineri, 10 martie, în cadrul competiției naționale de scurtmetraje a celei de-a 47-a ediții a Festivalului de Film de la Tampere, unul dintre cele mai vechi festivaluri de film de scurtmetraj din nordul Europei. Vasile a fost selectat alături de alte 27 documentare de scurtmetraj și 8 de lungmetraj.

Vasile. Povestea

 Timpul se scurge molcom într-un sat din Maramureș. Însă Vasile Onea, un țăran din sat, reușeste să capteze frumosul în orice lucru banal sau mărunt, ajutat de aparatul de fotografiat. De la construirea căpițelor de fân, până la câinii leneși ce se ascund de arșiță. Vasile și-a transformat căsuța modestă din sat într-un monument viu și grăitor al momentelor trecătoare. Cine însă îl va imortaliza și pe el, când toată energia lui este dedicată celorlalți?vasile (1)_mica_ 2

Regizorul Sakari Suuronen este extrem de onorat pentru selecționarea filmului său în cadrul acestui festival de film. “Sper ca filmul să emoționeze publicul la fel de mult pe cât ne-a emoționat și pe noi, creatorii. Îmi doresc ca Tampere să deschidă calea unui parcurs festivalier lung, pentru ca spectatori din toată lumea să poată viziona filmul și să-l cunoască pe Vasile”.

Despre Festivalul de Film de la Tampere, Finlanda

Festivalul de Film de la Tampere reunește anual peste 30.000 de cinefili, profesioniști și amatori, fiind clasat printre primele trei cele mai importante festivaluri de film de scurtmetraj și documentar din lume, selecția făcându-se din aproximativ 4.000 de filme înscrise. Competiția internațională de scurtmetraje este recunoscută în întreaga lume, drept urmare organizația poate propune filme pentru prestigioasele gale Oscar®, BAFTA și European Film Awards (EFA). Competiția națională reprezintă o rampă de lansare extrem de importantă pentru regizorii finlandezi.

Aristoteles Workshop, ediția a XII-a (2017)

Ediția a 12-a a Aristoteles Workshop se va desfășura între 3 iulie și 5 august 2017 în satul Șiria din județul Arad. Timp de cinci săptămâni, sub îndrumarea unui grup de experți si tutori de renume mondial, un grup de 12 participanți trec prin toate etapele realizării unui film documentar, de la idee, la filmare, montaj și prezentarea produsului finit în fața unui juriu de profesioniști internaționali.

Program inițiat în parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul trecut Aristoteles Workshop s-a desfășurat cu sprijinul Fundației Baia Mare 2021 – oraș candidat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 – și al Centrului Național al Cinematografiei.

Apelul la înscrieri este acum deschis pe situl www. aworkshop.org.

Film românesc

More in Film românesc

UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR din 22 septembrie in cinematografe

CinemaFrame13 septembrie 2017

„Breaking News” la 15 ani

CinemaFrame13 septembrie 2017

Wild Berries – cel mai bun documentar Aristoteles Workshop 2017

CinemaFrame8 august 2017

SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI la San Sebastian

CinemaFrame8 august 2017

BREAKING NEWS din 29 septembrie în cinematografe

CinemaFrame1 august 2017

TEODORA MARES și ADRIAN PADURARU se reîntorc pe ecrane

CinemaFrame31 iulie 2017

Radu Mihăileanu lansează ,,Povestea iubirii’’ la TIFF 2017

CinemaFrame20 aprilie 2017

Ultima zi – thriller comic, regia Gabriel Achim – în cinema din 12 mai

CinemaFrame15 aprilie 2017

Primul week-end a cutremurat 12.000 de spectatori

CinemaFrame27 ianuarie 2017

VEZI FILM ROMÂNESC! joi 3 noiembrie

CinemaFrame3 noiembrie 2016

VEZI FILM ROMÂNESC! miercuri 2 noiembrie

CinemaFrame2 noiembrie 2016

VEZI FILM ROMÂNESC! marti 1 noiembrie

CinemaFrame31 octombrie 2016