Știri

11 regizori români la Sarajevo Film Festival

11 regizori români la Sarajevo Film Festival

Festivalul de Film de la Sarajevo este la cea de-a 21-a ediţie. 11 producţii româneşti sunt prezente în festival şi în secțiunile care completează programul din acest an.

În competiţia de lung metraj, premieră internaţioală, se află ACASA LA TATA debutul regizoral al lui Andrei Cohn care are la bază piesa de teatru a lui Mimi Brănescu. Robert este un scriitor tânăr care trece printr-o criză. Decide să se întoarcă acasă în satul natal, prima dată după trei ani de la moartea mamei sale. Nici înainte nu îşi vizita părinţii pea des şi asta se reflectă în relaţia distantă pe care o are cu tatăl lui. Ajuns acasă, îi întâlneşte doi dintre foştii colegi de clasă – pe Petrică – prietenul cel mai bun din copilărie, acum însurat şi cu copii – şi pe Paula – iubita lui din adolescenţă. În 24 de ore rescrie toate relaţiile: cu tatăl lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu trecutul.

COMOARA lui Corneliu Porumboiu este prezentă în programul festivalului la categoria premieră regională. Ironizarea consumerismului societăţii contemporane va descreţi cu siguranţă şi frunțile publicului din Sarajevo.

Costi lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor impărţi jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…

În competiția de film documentar, România are două titluri la categoria – premieră regională:

CHUCK NORRIS VS. COMMUNISM regia Ilinca Călugăreanu.

Filmul despre România comunistă a anului 1985 – o ţară izolată cultural, cu un aparat de cenzură care oprima libertatea de  exprimare, cu oameni care se chinuiau să supravieţuiască. În această lume un om reuşeşte, sub atenta supraveghere a poliţiei secrete, să pirateze şi să distribuie casete cu filme americane. I se alătură o tânără (Irina Margareta Nistor) care dublează peste 3000 de filme. Reușesc împreună să creeze o fereastră spre Lumea Liberă pentru milioanele de români care vizionează filmele.

Cu peste 10 premii internaţionale TOTO ŞI SURORILE LUI în regia lui Alexander Nanău se află în competiţie cu şanse reale pentru a mai adăuga un premiu in portofoliu.

Totonel e un pusti de 10 ani din Ferentari. Cata vreme mama lui se afla in puscarie pentru trafic de droguri, Toto locuieste cu surorile lui mai mari, Andreea si Ana, si cu un sir lung de unchi, vecini si con­sumatori de droguri din cartier. Singura lui supapa este un centru de sprijin unde face scoala si descopera dansul hip-hop. La randul lor, surorile lui adolescente isi cauta si ele locul in lume si se maturizeaza, fiecare in felul ei, inainte de vreme.

În competiţia de scurt metraj România este reprezentată de RAMONA în regia lui Andrei Creţulescu. După un periplu prin marile festivaluri internaţionale, echipa de la KINOSSEUR continuă colecţionarea laurilor în portofoliul acestei producţii. Scurtmetrajul lui Andrei Crețulescu a avut premiera mondială în cadrul secțiunii „Semaine de la Critique” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes unde a câștigat premiul „Canal +”. Premiera națională a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) unde a fost distins cu premiul pentru “Cel mai bun scurtmetraj românesc” (ex-aequo).

Violent, stilizat și fără dialoguri, RAMONA îi are în distribuție pe Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Andi Vasluianu, Șerban Pavlu și Ana Ularu. Scenariul a fost scris de Andrei Crețulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, scenografia de Mălina Ionescu iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru și Marius Leftărache.

Andrei Gruzsniczki are premiera internaţională a ultimului său film de scurt metraj O FAPTĂ BUNĂ. O poveste despre doi soţi care, din întâmplare, îşi asumă salvarea unui câine comunitar lovit de o masina. Iau câinele de pe stradă şi ajung cu el la o clinică particulară. Dar situaţia începe să le scape de sub control, aparent câinele este prea rănit ca să mai poată fi salvat, iar cei doi “salvatori” ajung să fie implicaţi, fără să vrea, în eutanasierea acestuia. Până unde facem binele când am început să-l facem? Până la ce nivel ne asumăm o problemă care nu e a noastră?

o fapta buna site

Radu Jude se întoarce la Sarajevo pentru a prezenta în cadrul secţiunii IN FOCUS filmul AFERIM! şi, implicind, invitând publicul de acolo să vizioneze realitatea unei istorii incomode si după aproape 200 de ani.

În cadrul aceleiași categorii ( a filmelor care au marcat ultimul an din cinematografia acestei regiuni) este şi filmul lui Radu Munteanu – UN ETAJ MAI JOS. După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă

 

În secțiunea CineLink se află trei filme de scurt metraj care au regizori din România. Acest program își propune să promoveze în rândul producătorilor din industria cinematografică mondială cele mai promiţătoare proiecte din sud estul Europei. Fondurile alocate de organizatori depășesc 160 000 euro cash + servicii de producţie. Un beneficiar al acestor fonduri a fost Florin Şerban cu filmul EU, CÂND VREAU SĂ FLUIER, FLUIER. La ediţia din acest an sunt prezente SOLDAŢI în regia Ivanei Mladenovici, PROFESORUL regia Radu Dragomir şi A COAT OF GOLD regia Cristina Groșan.

SOLDAŢI în regia Ivanei Mladenovici este produs de Ada Solomon (Hi Film).  Filmul își caută susţinători Adi (35), părăsit de iubită, se mută în Ferentari pentru a-și uita durerea și pentru a scrie un doctorat în antropologie, tema aleasă fiind manelele (muzică romă contemporană, „de șmecheri”).

PROFESORUL regia Radu Dragomir este produs în România de Strada Film.

A COAT OF GOLD regia Cristina Groșan. Filmul spune povestea unei femei de aproape 40 de ani, bolnavă de cancer şi care refuză să se opereze şi a mamei sale cu care îşi împarte apartamentul, o femeie de 70 de ani, ce strânge obsesiv obiecte de care nu are nevoie.

Festivalul de la Sarajevo se desfăşoară între 14 şi 22 august. Felicitări producătorilor cu filme şi proiecte în festival! Felicitări regizorilor care nu renunţă la această pasiune, în ciuda tuturor dificultăților financiare şi a lipsei publicului din sălile de cinema.

Succes!

 

More in Știri

CinemaTOUR KIDS județul Brașov 2018 în cifre

CinemaFrame2 decembrie 2018

CINEMATOUR KIDS revine în județul Brașov

CinemaFrame2 decembrie 2018

FILMUL ISTORIC EUROPEAN la ora de istorie

CinemaFrame4 martie 2018

BIEFF 2018 despre identitate, apartenenta si adevaruri personale

CinemaFrame1 martie 2018

IN PRONUNTARE, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

CinemaFrame25 ianuarie 2018

CEAȚA, Adi Voicu premiat la Angers

CinemaFrame23 ianuarie 2018

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 în date și cifre!

CinemaFrame5 noiembrie 2017

Week-end de Halloween cu filme bune la Opera Comică pentru Copii

CinemaFrame23 octombrie 2017

SIERANEVADA, BENJAMIN BUTTON și MY FAIR LADY

CinemaFrame16 octombrie 2017

Ce faci când vrei să vezi un film bun? Vii la UnderGrant în week-end!

CinemaFrame9 octombrie 2017

Timishort ia startul pe 12 octombrie

CinemaFrame8 octombrie 2017
Olimpia Melinte și Nicodim Ungureanu

UN ALT WEEK-END, ALTE FILME BUNE

CinemaFrame2 octombrie 2017