Știri

Timishort ia startul pe 12 octombrie

Timishort ia startul pe 12 octombrie

Cea de-a 9-a ediție a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, va avea loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Timișoara.

Ca în fiecare an, pe lângă competiția oficială a festivalului, Timishort a pregătit o serie de surprize pentru spectatorii tiomișoreni: două calupuri de scurtmetraje pentru copii în secțiunea TimiKids, cele mai noi scurtmetraje experimentale în secțiunea Videorama, o secțiune de animație – Animation Panorama, un focus dedicat unui regizor contemporan – anul acesta, Seán Breathnach din Irlanda, un festival în vizită – Bašta Fest (Serbia) și un calup de scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film/ Short Matters! – EFA Nominees.

Programul “Short Matters!” cuprinde 8 titluri nominalizate la Premiul EFA în 2016, printre care şi câştigătorul “Premiului pentru cel mai bun film de scurtmetraj”: “9 Days – From my Window in Aleppo” (Olanda, Siria), în regia lui Thomas Vroege, Floor van der Meulen și Issa Touma. Filmul redă începutul revoltei siriene în orașul Alep, văzută prin ochii faimosului fotograf sirian Issa Touma, care și-a petrecut nouă zile baricadat în apartamentul lui, înregistrând ce se întâmpla afară. Filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film se văd vineri, 13 octombrie, de la ora 18,00, la Casa Artelor.

Și anul acesta Timishort aduce 12 scurtmetraje pentru copii, împărțite în două secțiuni Timikids, pe categorii de vârstă: Secțiunea 6-10 ani (Cinema Timiș – vineri, 13 octombrie, ora 10) și secțiunea 11-14 ani (Cinema Timiș – sâmbătă, 14 octombrie, ora 10,00).

Dacă principalul obiectiv al Timishort este ca prin competiţia sa să descopere noi autori de cinema, Videorama pune accentul pe creatii cinematografice, care împing limbajul audio-vizual dincolo de limitele sale actuale. Sectiunea Videorama mizează pe film experimental şi artă video, mult prea puţin promovate în România, tocmai pentru ca spectatorii să aibă şansa de a cunoaşte artişti video talentaţi, din ţara noastră şi din străinătate. Anul acesta, 6 scurtmetraje din Olanda, Ungaria, Grecia, Franța și Portugalia vor rula vineri, 13 octombrie, de la ora 22,00, la Cinema Timiș.

În fiecare an, Timishort aduce în festival un focus dedicat unui regizor contemporan – anul acesta, Seán Breathnach din Irlanda. Sean a regizat peste douăsprezece scurtmetraje, unele dintre ele adunând premii naționale și internaționale. Opera sa a fost prezentată la Ambasada Irlandei în Londra, drept un exemplu de cinematografie contemporană irlandeză. E membru fondator al „Egomotion”, un website și forum înființat să încurajeze producția de film în sudul Irlandei. Lungmetrajul său de debut, „Dincolo de pădure”, a adunat premii pentru „Cel mai bun lungmetraj”, la Festivalul de Film de Groază „Unrestricted View”, în Londra și la Festivalul Internațional de Film „Lumea Canadei”. Îi place cafeaua a naibii de bună și conversațiile spumoase. 7 dintre scurtmetrajele regizate de Seán Breathnach vor fi văzute la Timishort vineri, 13 octombrie, de la ora 20,00, la Cinema Timiș.

Festivalul invitat anul acesta este Bašta Fest. Festivalul „Bašta” este un festival internațional de film scurt de ficțiune, care are loc în Bajina Bašta, în vestul Serbiei. Scopul central al festivalului e acela de a face o oază culturală, care promovează, în principal, tineri artiști locali și internaționali, punând accent pe scurtmetraje de ficțiune originale. La Timișoara vom avea ocazia de a vedea 4 dintre cele mai appreciate scurtmetraje al festivalului – sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 20,00, la Cinema Timiș.

9 dintre cele mai fresh animații ale momentului vor putea fi văzute în secțiunea Animation Panorama la Casa Artelor vineri, 13 octombrie, de la ora 20,00.

Programul integral și descrierea evenimentelor Timishort le găsiți pe www.timishort.ro

Știri

More in Știri

CinemaTOUR KIDS județul Brașov 2018 în cifre

CinemaFrame2 decembrie 2018

CINEMATOUR KIDS revine în județul Brașov

CinemaFrame2 decembrie 2018

FILMUL ISTORIC EUROPEAN la ora de istorie

CinemaFrame4 martie 2018

BIEFF 2018 despre identitate, apartenenta si adevaruri personale

CinemaFrame1 martie 2018

IN PRONUNTARE, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

CinemaFrame25 ianuarie 2018

CEAȚA, Adi Voicu premiat la Angers

CinemaFrame23 ianuarie 2018

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 în date și cifre!

CinemaFrame5 noiembrie 2017

Week-end de Halloween cu filme bune la Opera Comică pentru Copii

CinemaFrame23 octombrie 2017

SIERANEVADA, BENJAMIN BUTTON și MY FAIR LADY

CinemaFrame16 octombrie 2017

Ce faci când vrei să vezi un film bun? Vii la UnderGrant în week-end!

CinemaFrame9 octombrie 2017
Olimpia Melinte și Nicodim Ungureanu

UN ALT WEEK-END, ALTE FILME BUNE

CinemaFrame2 octombrie 2017

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 – Filmele din caravană

CinemaFrame1 octombrie 2017