Știri

Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu în AFERIM! după 30 de ani de la MOROMEȚII

Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu în AFERIM! după 30 de ani de la MOROMEȚII

Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu în AFERIM!

Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu în AFERIM! (credit foto Silviu Ghetie)

După 30 de ani de la filmările lungmetrajului MOROMEȚII în regia lui Stere Gulea, actorii Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu au revenit împreună pe marele ecran în AFERIM!

Prezența lor, în lungmetrajul premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, nu este deloc întâmplătoare, Radu Jude dorindu-și prin această secvență să aducă un omagiu peliculei MOROMEȚII.

Mă bucur că am lucrat cu Radu Jude. A fost o întâlnire foarte plăcută, o revenire în prezent și o aducere aminte de la colaborarea cu el pe platourile de la MOARTEA DOMNULUI LĂZĂRESCU, unde Radu a fost asistent de regie. M-am bucurat foarte tare când mi-a spus că voi juca împreună cu Victor Rebengiuc cu care m-am simțit foarte bine și abia aștept o nouă provocare din partea lui Radu, o nouă partitură pentru mine și Victor.Luminița Gheorghiu

De altfel este pentru prima oară, după 30 de ani, când Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu joacă din nou împreună într-un lungmetraj.

Am fost foarte fericit că mi s-a oferit ocazia să joc din nou cu Luminița, partenera mea minunată din MOROMEȚII și am înțeles ca Radu Jude a dorit să aducă un omagiu filmului lui Stere Gulea prin acest scurt și dur moment din filmul AFERIM!. Sunt fericit că în argintul „Ursului” se găsește o fărâmă din prestația mea și a Luminiței.Victor Rebengiuc
Morometii

Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu în MOROMETII (secventa din film)

Cel mai așteptat film românesc al anului, AFERIM! în regia lui Radu Jude, a fost lansat în cinematografe pe data de 13 Martie.

Luminița Gheorghiu este una dintre cele mai îndrăgite actrițe de cinema din România. Cariera ei a început acum mai bine de 30 de ani, însă ascensiunea sa în lumea filmului este legată de câteva dintre cele mai apreciate producții ale Noului Cinema Românesc. A avut roluri secundare memorabile în “Moromeții” (regia Stere Gulea, 1988), și “Code Inconnu” (regia Michael Haneke, 2000). De-a lungul timpului a colaborat cu regizori ca Lucian Pintilie, Alexandru Tatos sau Radu Mihăileanu, lucrând în paralel pe scena Teatrului Bulandra din București.

Regizorul Cristi Puiu  a distribuit-o în toate cele trei lungmetraje ale sale: “Marfa și banii” (2001), “Moartea domnului Lăzărescu” (2005) și “Aurora” (2010). Rolul asistentei din “Moartea domnului Lăzărescu” a fost răsplătit cu Premiul pentru interpretare de la Festivalul Internațional de Film de la Namur și Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar din partea Asociației Criticilor din Los Angeles (2007)

A jucat în filme ca “A fost sau n-a fost?” (regia Corneliu Porumboiu, 2006), câștigătorul Palme d’Or “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (regia Cristian Mungiu, 2007), “Fața galbenă care râde” (regia Constantin Popescu, 2008), precum și în “După dealuri” (regia Cristian Mungiu, 2012). Rolul principal din “Poziția copilului” (regia Călin Peter Netzer, 2013) i-a adus cele mai impresionante critici internaționale. A fost recompensată cu Premiul de Interpretare la Namur precum și Premiul Gopo pentru rol principal al Corneliei.

Actor de o versatilitate incredibilă, profund și subtil, cu o experiență de peste 50 de ani în teatru și film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii românești. Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete sau Niki Ardelean sunt doar câteva din seria rolurilor memorabile. A interpretat roluri cheie pe scena teatrului și a explorat cele mai variate fațete: de la tragic, dramatic până la comic. A colaborat cu regizori celebri precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban sau Alexandru Dabija.

Rolul din “Pădurea spânzuraților” (regia Liviu Ciulei, 1965) i-a marcat cariera cinematografică. Au urmat o serie de alte roluri în filme precum “Tănase Scatiu” (regia Dan Pița, 1976), “De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981) sau celebrul “Moromeții” (regia Stere Gulea, 1988).

Lista rolurilor principale continuă cu peliculele “Niki Ardelean” (regia Lucian Pintilie, 2003), “Medalia de onoare” (regia Călin Peter Netzer, 2009) pentru care a fost recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun actor la Salonic, Mențiuni Speciale la Torino și Wiesbaden. Cel mai recent rol principal în debutul lui Tudor Jurgiu – “Câinele japonez” (2014) i-a adus cel de-al doilea Premiu Gopo din carieră.

În 2014, Victor Rebengiuc a fost distins cu Premiul de Excelență UNITER.

Îi puteți revedea pe cei doi uriași actori ai teatrului și filmului românesc în una dintre scenele cheie ale filmului AFERIM!

PLAYLIST CU TRAILER SI SECVENTE VIDEO DIN „AFERIM!”

More in Știri

CinemaTOUR KIDS județul Brașov 2018 în cifre

CinemaFrame2 decembrie 2018

CINEMATOUR KIDS revine în județul Brașov

CinemaFrame2 decembrie 2018

FILMUL ISTORIC EUROPEAN la ora de istorie

CinemaFrame4 martie 2018

BIEFF 2018 despre identitate, apartenenta si adevaruri personale

CinemaFrame1 martie 2018

IN PRONUNTARE, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

CinemaFrame25 ianuarie 2018

CEAȚA, Adi Voicu premiat la Angers

CinemaFrame23 ianuarie 2018

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 în date și cifre!

CinemaFrame5 noiembrie 2017

Week-end de Halloween cu filme bune la Opera Comică pentru Copii

CinemaFrame23 octombrie 2017

SIERANEVADA, BENJAMIN BUTTON și MY FAIR LADY

CinemaFrame16 octombrie 2017

Ce faci când vrei să vezi un film bun? Vii la UnderGrant în week-end!

CinemaFrame9 octombrie 2017

Timishort ia startul pe 12 octombrie

CinemaFrame8 octombrie 2017
Olimpia Melinte și Nicodim Ungureanu

UN ALT WEEK-END, ALTE FILME BUNE

CinemaFrame2 octombrie 2017