Renumita actriță, regizoare și scenaristă franceză vine pentru prima dată în România pentru a-și prezenta filmul La Tête haute, același care a deschis festivalul de pe Coasta de Azur.
Emmanuelle Bercot este a doua femeie-regizor din istorie care a inaugurat Festivalul de la Cannes, prima fiind Diane Kurys cu A Man in Love, în 1987. Cu filme selecționate la Cannes, Veneția și Berlin și cronici elogioase pentru rolurile sale, Bercot este una dintre vocile momentului în cinema-ul francez. În seara de gală de pe 23 octombrie, vedeta se va întâlni cu publicul și va răspunde întrebărilor, la finalul proiecției. Spectatorii vor vedea în premieră în festival și Mon Roi, drama care i-a adus lui Bercot Premiul pentru interpretare feminină la Cannes, ex aequo cu Rooney Mara (Carol).
Anul acesta, filmul scris și regizat de ea, La Tête haute – al patrulea lungmetraj din cariera sa – a fost ales să deschidă Festivalul de la Cannes, în cadrul unei ceremonii la care au luat parte sute de invitați de calibru. Avându-i pe Catherine Deneuve și Benoît Magimel cap pe afiș, La Tête haute urmărește parcursul lui Malony, de la șase la 18 ani, perioadă în care un judecător de copii și un educator încearcă neobosit să-l salveze. Tânărul actor din rolul principal, Rod Paradot, este considerat revelația anului în Franța.
[/su_slider][/su_slider]Emmanuelle Bercot a fost elogiată și pentru prestația ei remarcabilă în Mon Roi, regizat de vechea sa colaboratoare, Maïwenn, rol care i-a adus trofeul de interpretare la Cannes 2015. „Dincolo de talentul lui Maïwenn de a filma dragostea, fericirea și de a le da o formă fizică, organică, Mon Roi le datorează enorm actorilor săi”, scrie revista Gala. Partener în drama unei femei care suferă un accident ce o imobilizează la pat și o forțează să rememoreze pasiunea tumultuoasă pentru un bărbat este Vincent Cassel.
Personalitate fascinantă, Emmanuelle Bercot este recunoscută pentru filmele sale despre adolescență, dar și pentru rolurile în producții semnate de Claude Miller, Bertrand Tavernier sau Olivier Assayas. Absolventă a celebrei școli de cinema La Fémis, Bercot a fost premiată la Cannes încă din timpul studenției – scurtmetrajul Les Vacances a obținut Premiul Juriului în 1997. A urmat La Puce (1999), filmul de absolvență, curajos și original, despre o adolescentă care-și începe viața sexuală cu un bărbat matur, în care apare pentru prima dată actrița sa fetiș, Isild le Besco. Primul ei lungmetraj, Clément (2001), a fost proiectat în Un Certain Regard, iar al doilea, Backstage (2005), a concurat la Festivalul de la Veneția. În ambele, adolescenți și adulți dezvoltă pasiuni intense și bizare. Ca scenaristă, a câștigat Premiul César pentru Polisse, de Maïwenn. Notorietatea, ca regizoare, a venit odată cu Elle s’en va (2013) – selecționat în competiție la Berlin și nominalizat la César – în care Catherine Deneuve face unul dintre cele mai bune roluri recente.
Alături de La Tête haute, în afara competiției la Cannes au rulat și noul film al lui Woody Allen, An Irrational Man, cu Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey, dar și Amy, de Asif Kapadia, un documentar revelator despre ascensiunea și decăderea cântăreței Amy Winehouse. Ambele vor fi proiectate la Les Films de Cannes à Bucarest, ca și Une histoire de fou, noua peliculă marca Robert Guédiguian. Renumitul regizor francez reia subiectul genocidului armean din Turcia, într-un film intens care merge în direcții cu totul neașteptate, după cum remarcă „The Guardian”. În anii 80, Aram, un tânăr de origine armeană din Marseille, aruncă în aer mașina ambasadorului Turciei. Un tânăr ciclist aflat în trecere, Gilles Tessier, e rănit grav. Într-o zi, Aram decide să-și cunoască victima și s-o convingă să devină purtătoarea de cuvânt a cauzei sale.
Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 23 și 29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.
Facebook
Google+
YouTube
RSS