“Sandra”, un scurtmetraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3.500 de euro. Premiul este oferit de Institutul Cultural Român.
“Am ales acest film pentru modul visceral și authentic în care regizorul Carlo Francisco Manatad alege să un univers feminin într-un limbaj cinematografic aparte”– aceasta a fost motivația juriului international format din regizorul maghiar Balázs Juszt, regizoarea italiană Grazia Tricarico și Carlos Ramos, directorul Festivalului de Film „IndieLisbao”.
Carlo e un cineast din Filipine. Absolvent al Institutului filipinez de film, unde scurtmetrajul lui „Gol”/ „Hungkag” a fost premiat drept „Cel mai bun film de absolvire”. Al treilea scurtmetraj, „Junilyn Are”, a fost selectat în competiția ediției a 68-a a Festivalului de la Locarno.
În prezent, unul dintre cei mai prolifici monteuri din Filipine, Carlo a colaborat cu numeroși cineaști, pentru proiecte independente și comerciale, premiate în festivaluri internaționale și locale.
E alumn al Academiei Asiatice de Film, al „Berlinale Talent Campus” și al proiectului „Docnet Campus”. Acum, lucrează la primul lungmetraj, „Un anotimp greșit”/ „Diri Maupay na Panahon”, despre devastarea orașului natal de un supertaifun.
Juriul competiției internaționale a ales să ofere și două mențiuni speciale filmelor – “Il Silenzio” din Italia și “Con Todas Nuestras Camaras”, o coproducție Ungaria-Spania.
Competiția internațională a însumat 24 scurtmetraje din Marea Britanie, Macedonia, Filipine, Suedia, Serbia, Belgia, Italia, Spania, Germania, Cuba, Brazilia, Albania, Ungaria, Finlanda, Ucraina, Turcia, Austria, Canada, China și Polonia.
Competiția Națională, jurizată de Szymon Stemplewski, directorul artistic al Festivalului „ShortWaves” din Poznań, Octav Chelaru, câștigătorul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la Timishort 2015 și Olga Török, actriță de teatru și film a ales câștigător scurtmetrajul “Toate fluviile curg în mare”, în regia lui Alexandru Badea, „pentru precizia regiei și abilitatea de a induce o stare de deplinătate, unde moartea nu lasă loc pentru niciun comentariu”. Premiul, în valoare de 500 de euro a fost oferit de Asociația Română a Filmului Independent.
Mențiunea specială a juriului a fost câștigată de Vlad Buzăianu, regizorul scurtmetrajului “Vise de vânzare”, “pentru încercarea de a găsi noi mijloace de exprimare în cinema, într-o lume în care oamenii încep să renunțe la vise”.
Pentru aceste premii au concurat 11 scurtmetraje.
Videorama, secțiunea dedicată filmului experimental, a avut drept câștigător un film din Germania, “Craving for narrative”, “pentru ritmul impresionant, energia proaspătă, combinarea inteligentă a poveștilor personale cu analiza culturală, claritatea fluxului constiinței și umorul inteligent”. Mențiunea specială a juriului a plecat în Brazilia, pentru filmul “Confidente”. Secțiunea Videorama a cuprins în acest an 9 scurtmetraje.
Pentru prima dată în istoria festivalului, secțiunea Timikids, dedicată copiilor, a fost una competițională. S-au oferit două premii, pe categorii de vârstă: La categoria 7-11 ani publicul a ales “The short story of a fox and a mouse”, o animație franceză , Premiul secțiunii 12-14 ani a plecat to în Franța, pentru scurtmetrajul “Miel Bleu”.
Cea de-a 8-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României a avut loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiș și la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.
Timishort este organizat de Asociația Româna a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara și al Centrului Național al Cinematografiei.
Facebook
Google+
YouTube
RSS