Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.
Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) debutează vineri, 6 noiembrie, ora 20:00, cu documentarului Sacres. Bazată pe opera Ritualul primăverii a lui Igor Stravinsky, producția franceză regizată de Etienne Aussel și Valerie Gabail explorează teritoriile ritualurilor și adună laolaltă perspectivele a cinci coregrafi contemporani (Jean-Claude Gallotta, Angelin Preljocaj, Sasha Waltz, David Wampach și Olivier Dubois). Documentarul urmărește dansatorii în explorarea imaginilor primitive care le alimentează creativitatea, precum și maniera în care construiesc Tema Ritualului. Sacres este o reflecție ficțională și fantastică la granița dintre ritual și reprezentările sale.
Competiția Oficială include 54 de producții din 23 de țări și este programată sâmbătă, 7 noiembrie. Scurtmetrajele selecționate de coregrafa Simona Deaconescu sunt structurate în trei calupuri. acțiune și [RE]acțiune este o colecție de filme în care mișcarea corpului și a camerei de filmat se completează pentru a întrupa povești despre amintiri pierdute, valori morale și sexualitate. Mix Media este un colaj de povești care orbitează în jurul experimentului și sincretismului: animație, desen, modă, tehnologie. Ultimul calup de scurtmetraje – [în] corp și [în] afara corpului – explorează conceptul de spațiu, înțeles ca un loc în care trăim, un punct de întâlnire virtual, o metaforă sau un declanșator psihologic. Selecția oficială începe sâmbătă, 7 noiembrie, la ora 14:00 la Cinemateca Union.
Programul zilei de 8 noiembrie este dedicat retrospectivei “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și celor 3 documentare de scurtmetraj (Sidi Larbi Cherkaoui, Backward Glace și Living Room Dances*Kitchen Stories).
Ceremonia de Decernare a Premiilor Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) are loc duminică, 8 noiembrie, de la ora 19 :30 și este urmată de proiecția documentarului de lungmetraj Behind the Scenes (Fragile) semnat de coregraful Cosmin Manolescu și Tatiana Cucureanu.
În zilele premergătoare Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), va avea loc un laborator de creație susținut de membrul juriului Jevan Chowdhury. Moving Cities – Workshop Dance Film se va desfășura la Institutul Cultural Român, Sala Mare (Str. Aleea Alexandru nr. 38) în zilele de 4, 5 noiembrie (19:00 – 22:00) și 6 noiembrie (10:00 – 13:00). Cei 20 participanți înscriși vor avea ocazia să interacționeze într-un grup restrâns și să descopere modul inedit de explorare a ideilor, emoțiilor și poveștilor în mișcare, atât din punct de vedere tehnic, cât și conceptual. Jevan Chowdhury va propune diferite abordări în realizarea unui film de dans: structurat vs. improvizat. În cadrul workshop-ului se vor intercala sesiunile practice cu cele teoretice, detalii atipice despre ce presupune realizarea filmelor de dans, precum și modalități de prezentare și promovare a proiectelor coregrafice în evenimente de gen. Jevan Chowdhury are o experiență de 15 ani în managementul și creația publicitară, este membru al board-ului de conducere Visiting Arts, o organizație care facilitează relațiile la nivel internațional între artiști și profesioniști din cultură, directorul artistic Moving Cities, un proiect de film care surprinde prin dans vibrația orașelor lumii. Proiectele sale au fost prezentate în publicații ca LensCulture și Yatzer, recunoscute și nominalizate pentru diverse distincții la festivaluri din Suedia, Spania, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie.
Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural „EȘTI BUCUREȘTI”, prin ARCUB și Primăria Municipiului București. Un proiect cultural realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Facebook
Google+
YouTube
RSS