Proiectul CinEd a fost lansat în 7 țări partenere, Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România, mai multe urmând să se alăture începând cu 2017. În România se vor organiza anul acesta formări sau proiecții în 10 orașe. Primele astfel de sesiuni de formare au avut deja loc în București, pe 9 aprilie și Buzău, pe 10 aprilie. Următoarele sesiuni de formare programate vor avea loc în Galați (14 aprilie), Craiova (15 aprilie), București (16 aprilie), Alexandria (21 aprilie) și Timișoara (23 mai).
Platforma online a fost gândită pentru a fi ușor de accesat și folosit de către toți dascălii care își doresc să participe la inițiativă și să organizeze proiecții pentru elevi. Platforma va fi disponibilă în limba fiecărei țări partenere și accesul va fi gratuit, atât pentru descărcarea filmelor cât și pentru materialele pedagogice. Fișierele video se vor descărca pe laptop sau PC și vor fi valabile timp de o lună. Varietatea de formate în care filmele sunt disponibile va permite proiectarea în spații diverse – de la cinematografe cu standarde profesioniste, la locuri cu echipament minimal sau în sala de clasă.
Modul în care programul CinEd este gândit va asigura, în fiecare an, un catalog de filme dinamic, care va răspunde nevoilor fiecărui segment de vârstă pentru elevi (primar – gimnaziu – liceu). Vârsta pentru care filmul este recomandat este afișată în mod vizibil, în pagina fiecărui film.
Conferința de presă a fost urmată de o dezbatere, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan, pe tema educației cinematografice în școlile din România. La dezbatere a participat și Corina Șuteu, Secretar de Stat la Ministerul Culturii. Ea a subliniat nevoia unor astfel de programe, care permit îmbinarea educației formale cu cea care stimulează creativitatea, precum și dorința Ministerului Culturii de a încuraja colaborarea dintre instituțiile statului și organizațiile independente, care implementează programe menite să susțină industriile creative. Corina Șuteu și-a exprimat speranța unei colaborări viitoare cu Ministerul Educației și a reamintit de importanța pe care o are, în astfel de programe, implicarea activă a autorităților locale, numindu-le pe acestea ”un pol de influență”.
Cu prilejul lansării CinEd, Corina Șuteu a ținut să menționeze că printre proiectele viitoare ale Ministerului Culturii se află și înființarea Institutul Filmului, care va avea ca prim obiectiv dezvoltarea direcțiilor de educație prin imagine.
Facebook
Google+
YouTube
RSS