Știri

HipTrip Travel Film Festival 2016

HipTrip Travel Film Festival 2016

 

HipTrip Travel Film Festival, singurul festival de film de călătorie din România aduce anul acesta la București peste 20 de filme din toată lumea, workshop-uri și evenimente conexe cu și despre călătorii.
Secțiunea Focus: On the Road, dedicată genului de film road-movie cuprinde anul acesta 7 filme din țări precum Norvegia, Irak, Argentina, Olanda, Qatar, Franța, Germania, China, Brazilia.
De la road tripuri clasice, la filme în care importantă nu e atât călătoria, cât ritmul şi atmosfera fiecărei destinaţii în parte, titlurile secţiunii Focus: On the Road ne duc pe drumuri rareori bătute, atât din punct de vedere turistic, cât şi cinematografic (e cazul lui El Clasico, filmul de deschidere, a cărui acţiune se petrece în mare măsură în Irak), sau ne fac să vedem destinaţii binecunoscute într-o lumină cu totul nouă. Fie că drumul e mai important decât punctul final sau traseul cade în planul secund, experienţa e de fiecare dată la fel de puternică.”, spune Cătălin Olaru, selecționerul HipTrip.


Festivalul va debuta joi, 27 octombrie, cu filmul El Clasico (r: Halkawt Mustafa), propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017, povestea a doi frați care se aventurează într-o călătorie primejdioasă către Spania.
Alături de El Clasico, din secțiunea Focus: On the Road mai face parte și filmul L’Avenir / Things to Come (Franța – Germania, r: Mia Hansen-Løve), premiat la Berlinale cu Ursul de Argint. Filmul ne poartă în realitatea lui Nathalie, care pendulează între trecut, prezent și viitor într-un Paris cotidian.
Din China vine povestea unor pelerini care pleacă din Tibet spre Lhasa  („Pământul Zeilor”). Docu-drama Paths of the Soul / Kang Rinpoche (r: Zhang Yang) a fost selectată și premiată la festivaluri din întreaga lume: Toronto IFF 2015, Rotterdam IFF 2016, Glasgow FF 2016, Vilnius FF 2016, – Melbourne IFF 2016, Chichester IFF 2016 (premiul publicului).
Camino a La Paz / Road to la Paz (r: Francisco Varone) este o coproducție Argentina-Olanda-Qatar și prezintă povestea lui Sebastian, un taximetrist din Buenos Aires care decide să plece alături de un bătrân musulman spre Bolivia.
Din selecția Festivalului Internațional de Film de la Locarno vine Latitudes (r: Felipe Braga), o dramă braziliană, o poveste de dragoste între Olivia, o jurnalistă de modă ce călătorește prin toată lumea în căutare de noi tendințe, și José, un fotograf renumit, ce străbate lumea la rândul său, încercând să surprindă imagini impresionante din cât mai multe țări. Drumurile celor doi se intersectează în opt metropole, printre care Paris, Londra, Veneția, Istanbul și Buenos Aires.
Selectat la Rotterdam, IndieLisboa, Munich și Tokyo, filmul This Summer Feeling / Ce sentiment de l’ete (Franța – Germania, r: Mikhaël Hers) povestește drama lui Lawrence, un bărbat a cărui iubită moare subit și a cărui suferință este împărtășită de Zoé, sora acesteia.
Peripețiile  unei trupe de teatru ambulant le aflăm din Les Orges (r: Léa Fehner), o producție franțuzească premiată la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, la Odessa și Cabourg Romantic Film Festival.
Workshop de producție video interactiv prezentat de Leon McCarron, membru al Royal Geographical Society
Explorator și cineast irlandez, membru al Royal Geographical Society din Londra și specializat în expediții pe distanțe lungi, Leon McCarron revine la HipTrip Travel Film Festival, unde va susține un workshop de producție video interactiv pe parcursul a două zile, pe 29 și 30 octombrie, sub denumirea „Bucureștiul viu”.
În prima zi a workshop-ului, participanții vor putea afla detalii despre construirea unei povești pe peliculă (storytelling), tehnici de filmare, echipamente, utilizarea camerei de luat vederi profesioniste, dar și utilizarea unui aparat foto performant pentru filmări HD, realizarea unui calendar de producție, tehnici dhip-trip-2-2016-web2e filmare, detalii despre promovarea și vânzarea producțiilor cinematografice independente și altele. La finalul primei părți a workshop-ului, cursanții vor trebui să pună în practică cele învățate în practică și să construiască o mică poveste „pe peliculă” despre București. În cea de-a doua zi a workshop-ului, Leon McCarron va analiza toate clipurile filmate și le va oferi sfaturi participanților despre tehnicile de editare a materialelor brute și realizarea unui
produs finit. Toate filmulețele filmate de participanți vor fi editate într-un singur scurtmetraj care va fi prezentat la gala de închidere a festivalului.
În iarna 2011-2012, Leon a traversat China, parcurgând aproape 5000 de kilometri pe jos, mergând câte 40 de kilometri pe zi (distanța unui maraton), timp de șase zile pe săptămână cu un rucsac de 30kg în spate. La finalul lui 2012, Leon a plecat însoțit de un alt explorator, Alastair Humphreys, într-o altă aventură: pe urmele Wilfred Thesiger, unul dintre cei mai mari exploratori ai Marii Britanii, care a traversat cel mai mare deșert de nisip din lume, Rub al-Chali (The Empty Quarter) de două ori, în perioada 1945-1949.  Expediţia a avut ca rezultat documentarul „Into the Empty Quarter”, care a fost prezentat în cadrul primei ediții a HipTrip Travel Film Festival, în 2014.

În centrul fiecărui film al secţiunii Exploratorii, întâlnim privirea curioasă a celui care vrea să bată cu piciorul noi şi noi drumuri, să vadă cât mai mult, să înţeleagă cât mai bine lumea în care trăieşte. Fie că raţiunile care stau la baza explorărilor lor sunt de ordin etnografic, ecologic, sportiv sau moral, drumul e plin de recompense, pentru cei care se înhamă la aventură, dar şi pentru spectatori”, spune criticul de film Cătălin Olaru, selecționerul festivalului.
Anul acesta, între 27 și 30 octombrie, secțiunea „Exploratorii” din cadrul HipTrip Travel Film Festival aduce la București opt filme provocatoare.


Cu ocazia Zilei Mondiale pentru Patrimoniul Audiovizual, la Cinemateca Union va fi difuzat clasicul Nesfârșita vară / The Endless Summer (SUA; 1966, r: Bruce Brown), cel mai cunoscut film despre surf, un film realizat cu un buget de 50.000 de dolari care a reușit să atragă încasări de peste 35 de milioane de dolari și să stârnească imaginația a generații de pasionați ai acestui sport și nu numai.
Despre Stand Up Paddle în Danemarca aflăm dintr-un documentar premiat la Llanberis Mountain Film Festival. Pe val / Standing on Wather va fi prezentat la București în prezența regizorilor Peter Alsted și Kristoffer Hegnsvad. Ca în fiecare an, HipTrip Travel Film Festival își trimite spectatorii în vacanță.  Spectatorii care își vor cumpăra bilet la “Standing on Water” își iau „viza de cinefil” şi pot pleca de la cinematograf direct într-o aventură cu destinație necunoscută. Compania aeriană BlueAir oferă biletele de avion, iar portalul de rezervări turistice Vivolis.ro face cinste cu cazarea la destinația finală.
În cadrul secțiunii Exploratorii descoperim și un documentar despre Ellen Brennan, cea mai bună practicantă din lume a sportului extrem wingsuit flying. Proiecția filmului Ellen Brennan-Femeia pasăre / Looking for exits – Conversation with a wingsuit artist va avea loc în prezența regizorului Kristoffer Hegnsvad.
Regizorul britanic Leon McCarron revine la HipTrip cu o nouă călătorie  extremă. În iarna lui 2014, exploratorii Leon McCaron, Tom Allen și Jose Argento au înfruntat fluviul Santa Cruz. Drumul lor a fost inspirat de jurnalul de călătorie din prima expediție europeană pe cursul fluviului, condusă de Căpitanul FitzRoy în 1834. Ultimii exploratori pe Santa Cruz / The Last Explorers on the Rio Santa Cruz va fi proiectat în prezența regizorului Leon McCarron.
Un documentar multi-premiat despre Insula Socotra din Oceanul Indian, cunoscută drept căminul păsării Phoenix, va fi prezentat la Cinemateca Union. Socotra, insula spiritelor / Socotra, the Island of Djinns redă drumul unor localnici care străbat insula. Spectatorii prezenți la proiecție vor avea ocazia de a câștiga un premiu oferit de www.pinguineala.ro care constă într-un set format din tricou + geantă + ochelari de soare cu ramă din bambus, numai bune pentru călătorul din tine.
Hip Trip aduce în România două documentare realizate de cineasta franceză Marianne Chaud: Himalaya, Țărâmul femeilor / Himalaya, Land of Women (un film despre Sking, unul dintre cele mai izolate sătuce din regiunea Zanskar, aflat la peste 4000 de metri altitudine) și Noaptea Nomadă / Nomadic Nights, un film care ne poartă în ținutul îndepărtat Ladakh, unde cunoaștem comunitățile de nomazi care-și duc traiul pe aceste meleaguri .
Cu 5 premii ale publicului în festivaluri internaționale și numeroase alte trofee, documentarul Solidream (Franța, regie: Brian Mathé, Morgan Monchaud, Siphay Vera) spune povestea a trei prieteni care își urmează visul de a străbate lumea pe bicicletă și se aventurează într-o călătorie de 54.000 de kilometri. Ei înfruntă arșița deșertului Atacama și a Marelui Deșert Victoria, străbat Antarctica, îndură umiditatea junglei amazoniene, construiesc o plută ca să vâslească pe Fluviul Yukon, traversează platoul Altiplano din Bolivia și Munții Tian Shan din Kârgâstan. Spectatorii prezenți la această proiecție vor avea ocazia de a câștiga un premiu oferit de www.pinguineala.ro care constă într-un set format din tricou + geantă + ochelari de soare cu ramă din bambus, numai bune pentru călătorul din tine.
Worshop de fotografie cu Gabriel George Alexe
Tânărul fotograf Gabriel Alexe s-a specializat în ultimii ani în fotografie stradală, un tip de fotografie de mare notorietate în prezent și din ce în ce mai accesat de pasionații de fotografie, fie ei profesioniști sau amatori. Fotograful va susține un workshop foto în cadrul Hip Trip, pe 30 octombrie.
Pe parcursul workshopului veți afla de la fotograful Gabriel Alexe cum să imortalizați strada și cum să vedeți oamenii dincolo de clădiri, dar și care sunt detaliile tehnice de care trebuie să ții cont atunci când faci fotografie stradală.
Workshopul va avea loc la Librăria Hecate (Strada Doctor Paleologu 26, București), pe 30 octombrie, de la ora 15,00. Cost participare: 40 lei. Biletele se achiziționează prin eventbook.ro
HipTrip Travel Film Festival (27-30 octombrie, Cinema Eforie și Cinemateca Union) este un festival dedicat cinefililor dependenți de călătorii, precum și celor care caută inspirație pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, prin viziunea cineaștilor care l-au creat.

More in Știri

CinemaTOUR KIDS județul Brașov 2018 în cifre

CinemaFrame2 decembrie 2018

CINEMATOUR KIDS revine în județul Brașov

CinemaFrame2 decembrie 2018

FILMUL ISTORIC EUROPEAN la ora de istorie

CinemaFrame4 martie 2018

BIEFF 2018 despre identitate, apartenenta si adevaruri personale

CinemaFrame1 martie 2018

IN PRONUNTARE, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

CinemaFrame25 ianuarie 2018

CEAȚA, Adi Voicu premiat la Angers

CinemaFrame23 ianuarie 2018

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 în date și cifre!

CinemaFrame5 noiembrie 2017

Week-end de Halloween cu filme bune la Opera Comică pentru Copii

CinemaFrame23 octombrie 2017

SIERANEVADA, BENJAMIN BUTTON și MY FAIR LADY

CinemaFrame16 octombrie 2017

Ce faci când vrei să vezi un film bun? Vii la UnderGrant în week-end!

CinemaFrame9 octombrie 2017

Timishort ia startul pe 12 octombrie

CinemaFrame8 octombrie 2017
Olimpia Melinte și Nicodim Ungureanu

UN ALT WEEK-END, ALTE FILME BUNE

CinemaFrame2 octombrie 2017