Film românesc

KARLOVY VARY- ROMÂNIA: trei filme, trei premii

KARLOVY VARY- ROMÂNIA: trei filme, trei premii

În cadrul ediției aniversare din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary au fost prezente 5 filme din România. AFERIM! (r. Radu Jude) și COMOARA (r. Corneliu Porumboiu) au fost invitate în secțiunile din afara concursului dedicate producțiilor premiate și inedite prin abordarea cinematografică. Celelalte trei producții BOX (r. Florin Șerban), MUNTELE MAGIC (r. Anca Damian) și LUMEA E A MEA (r. Nicolae Constantin Tănase) au primit fiecare câte o distincție care îmbogățește palmaresul cinematografiei românești și care, sperăm, va contribui la creșterea numărului de spectatori în momentul intrării acestor filme în cinematografele din țară.

BOX a primit Premiul criticii internaționale (FIPRESCI) pentru „impecabila regie a unui film despre România zilelor noastre”. Florin Șerban urmărește prin acest film să redea ambiguitățile și emoțiile începutului unei povești de iubire. Nu este interesat de povestea clasică de dragoste dintre o femeie mai în vârstă și un tânăr. Jocul de box este un pretext pentru a exemplifica orice tip de joc (chiar și unul al iubirii) în care se știe de la început că unul poate pierde.

Echipa integrală care a contribuit la producția și prima recompensă a acestui film o puteți vedea aici

Povestea lui ANGHEL (19) și a Cristinei (33), doi oameni din lumi diferite, ale căror destine probabil nu ar fi trebuit să se întâlnească niciodată. Anghel este un tânăr boxer, rrom, care vrea să demonstreze tuturor că e valoros. Cristina este actriță, măritată, are un copil.

Îi dorim lui Florin Șerban și echipei lui ca filmul lor să convingă și alte competiții internaționale!

Animația biografică MUNTELE MAGIC a regizoarei Anca Damian a primit o mențiune specială. Eroul acestui nou documentar marca Anca Damian este Adam Jacek Winkler – artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist. Duşman declarat al bolşevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan el lupta alături de comandantul Massoud. Regizoare își descrie personajul ca pe un cavaler care își dorea să se lupte cu dragoni. Adam Jacek a murit la 12 octombrie 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit. Regizoarea folosește tehnica animației introducând în film desene și fotografii ale lui Winkler, merge în Afganistan pe urmele personajului, introduce în film imagini de arhivă, pune voice over și efecte sonore variate, propunându-și să nu repete mijloacele tehnice, să fie mereu proaspătă.

„Animația este extraordinară pentru că te poate ajuta să obții un soi de suprarealism folosind elemente reale alături de desene, obținând un univers nou.”, spune regizoare într-un interviu din Variety.

Filmul de debut al lui Nicolae Constantin Tănase – LUMEA E A MEA a obținut mențiune specială în cadrul secțiunii East of the West.

E o dramă despre generația 2000 care anunță o nouă voce cu personalitate în cinema-ul românesc, scrie „Variety”. „Aratând mult mai bine decât lasă să se întrevadă bugetul de doar 168.000 de dolari, filmul afișează tupeu – pe ecran și în afara lui – demonstrând că e posibil să faci lungmetraje românești în toată regula și fără bani de la Centrul Național al Cinematografiei”, notează publicația americană, remarcând efectele speciale, imaginea și distribuția formată în mare parte din non-profesioniști.

„LUMEA E A MEA a pornit ca un scenariu de licenţă al scenaristei Raluca Mănescu, cu care am lucrat la toate scurtmetrajele de până acum. Iniţial, povestea urmărea trei adolescente şi prietenia lor, şi mi-a plăcut emoţia şi energia pe care o dezvoltau personajele şi situațiile în care erau puse fetele. Am crezut că e necesar un film despre maturizare în peisajul românesc, un film care să vorbească despre adolescenţii de azi fără să îi judece. Nu am vrut să fac un film social, unul care să descrie o realitate cotidiană şi să rămână distant, ci am vrut să pătrund cât se poate de mult în intimitatea acestor fete, să le descopăr dorinţele şi visele, să le înţeleg fiecare decizie”, spune regizorul.

Felicitări celor trei echipe de producție! Suntem mai bogați cu trei distincții internaționale! Mai rămâne să găsim soluții optime pentru ca toți acești creatori – și alții mai tineri ca ei – să poată produce fără sacrificii majore!

În toamna acestui an cele trei filme vor avea premiera națională.

More in Film românesc

UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR din 22 septembrie in cinematografe

CinemaFrame13 septembrie 2017

„Breaking News” la 15 ani

CinemaFrame13 septembrie 2017

Wild Berries – cel mai bun documentar Aristoteles Workshop 2017

CinemaFrame8 august 2017

SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI la San Sebastian

CinemaFrame8 august 2017

BREAKING NEWS din 29 septembrie în cinematografe

CinemaFrame1 august 2017

TEODORA MARES și ADRIAN PADURARU se reîntorc pe ecrane

CinemaFrame31 iulie 2017

Radu Mihăileanu lansează ,,Povestea iubirii’’ la TIFF 2017

CinemaFrame20 aprilie 2017

Ultima zi – thriller comic, regia Gabriel Achim – în cinema din 12 mai

CinemaFrame15 aprilie 2017

Vasile la Tampere

CinemaFrame7 martie 2017

Primul week-end a cutremurat 12.000 de spectatori

CinemaFrame27 ianuarie 2017

VEZI FILM ROMÂNESC! joi 3 noiembrie

CinemaFrame3 noiembrie 2016

VEZI FILM ROMÂNESC! miercuri 2 noiembrie

CinemaFrame2 noiembrie 2016