Știri

TIFF 2015 invitaţi

TIFF 2015 invitaţi

În perioada 29 mai – 7 iunie la Cluj vor rula 222 de producții din peste 50 de țări și peste 800 de invitați români și străini vor ajunge la Cluj în timpul evenimentului.

Actrița Nastassja Kinski, una dintre frumusețile marelui ecran, vine pentru prima dată în România, în iunie, ca invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Actriță, model și sex simbol al anilor 70-80, Nastassja Kinski a jucat în peste 60 de filme și a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch.La Gala de închidere din 6 iunie, de la Teatrul Național din Cluj, actrița va primi Premiul Special TIFF pentru Contribuția adusă cinematografiei mondiale.

Un alt invitat special va fi Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriți ai lui Jim Jarmusch, cu roluri în filme de Lars Von Trier și Claire Denis, dar și în seria James Bond și în Miami Vice. Publicul din Cluj îl va întâlni la proiecția filmului Miraj / Délibáb (2014), povestea unui jucător african de fotbal ajuns într-un orăşel maghiar, constrâns să lupte pentru libertate şi pentru propria viaţă. Este al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, iar alături de Bankolé joacă Dragoș Bucur și Răzvan Vasilescu, în rolurile a doi interlopi. Filmul va fi proiectat în cadrul Zilei Maghiare.

Omagiat în secțiunea 3X3, renumitul regizor și scenarist norvegian Bent Hamer va fi prezent la proiecția celui mai recent film al său, 1001 de grame, propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014. În 3X3 vor rula și filmul său de debut Ouă / Eggs (Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 1995), și Încă o zi la soare / Water Easy Reach (1998). În cadrul 3X3 va fi invitat și Agustí Villaronga, regizor, scriitor și actor spaniol, recunoscut pentru stilul visceral și impresionant vizual al filmelor sale. Trei dintre ele vor putea fi văzute la Cluj: Cușca de sticlă / Tras el cristal (1986), Marea / El mar (1999), Pâine neagră / Pan negro (2010), acesta din urmă propus de Spania la Oscar și distins cu patru trofee Goya.

György Pálfi, cunoscut pentru controversatul Taxidermia (2006), revine la TIFF cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall / Szabadesés, în Ziua Maghiară, după ce în 2013 a făcut parte din juriul Competiției. Filmul a câștigat Premiul Special și cel pentru regie la Karlovy Vary, anul trecut. La Cluj va fi și Martin Armstrong, protagonistul documentarului Vizionarul/ The Forecaster, un renumit și controversat consultant financiar, despre care „The New Yorker” se întreba: „Un escroc, un ciudat sau un geniu?”. Acesta a dezvoltat în anii 80 un program bazat pe numărul Pi, care prevedea cu o acuratețe remarcabilă schimbările în economie. Potrivit declarațiilor sale, după ce a refuzat ofertele marilor investitori americani de a-i ajuta să manipuleze piața financiară, a fost cercetat și acuzat pe nedrept de FBI că a inițiat o schemă Ponzi de trei milioane de dolari.

Regizorul George Ovashvili își va prezenta multi-premiatul Corn Island, distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary și aflat pe lista scurtă la Oscar. Actorul de origine bulgară Ivan Barnev, recunoscut pentru rolul principal din I Served the King of England, de Jirí Menzel, va introduce filmul Lecția / The Lesson.

Nume importante din industria filmului vor fi prezente în juriile TIFF, în programele Transilvania Talent Lab și Transilvania Pitch Stop, vor susține seminarii și masterclass-uri. Printre aceștia se numără Roberto Olla, directorul executiv al fondul Consiliului Europei – Eurimages , Matthieu Darras, directorul de programe al TorinoFilmLab, Elin Erichsen, directorul de dezvoltare al Norwegian Film Institute, Sirkka Möller, membră a comitetului de selecție al secțiunii Panorama din cadrul Berlinalei, Martina Bleis, membră a comitetului de selecție din cadrul Berlinale Co-Production Market, Mimi Plauché, directorul de programe al Festivalului Internațional de Film din Chicago, Roberto Cueto, membru al comitetului de selecție al San Sebastián Film Festival. Competiția TIFF va fi jurizată de Dennis Lim, directorul de programe al Film Society of Lincoln Center, membru al comitetului de selecție pentru New York Film Festival și co-director al New Directors/New Films, Violeta Bava, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film din Buenos Aires – BAFICI, și actrița Olimpia Melinte.

Cineastul american Timothy Wheeler, nominalizat la Premiile Emmy pentru imagine, va susține un masterclass la TIFF. Acesta se va întâlni cu publicul la proiecția documentarului său despre legendara înotătoare Diana Nyad, deținătoare a unui record mondial – The Other Shore. American Film Showcase îl mai aduce la Cluj pentru un masterclass pe Jon Reiss, autorul lucrării „Think Outside the Box Office: The Ultimate Guide to Film Distribution and Marketing in the Digital Era”. Autorul unui concept original de a aborda proiectele cinematografice, Handling Ideas, expertul în audio-vizual Paul Tyler își va prezenta şi el proiectul la TIFF.

Comentarii

comentarii

Știri

More in Știri

Comoara-1_-foto-de-adi-Marineci

În Bucureşti, filme de Cannes

CinemaFrame29 mai 2015
tiff Summer Nights site

Începe TIFF-ul!

CinemaFrame28 mai 2015
TV5Monde site

TV5 MONDE dă un premiu la TIFF

CinemaFrame28 mai 2015
Transilvania Talent Lab site

TIFF 2015 ateliere

CinemaFrame28 mai 2015
comoara

CANNES 2015 în România

CinemaFrame26 mai 2015
Les Films de Cannes a Bucarest_avanpremiera site

LES FILMS DE CANNES A BUCAREST

CinemaFrame15 mai 2015
http://flic.kr/p/cmJWLf

MILAN KUNDERA în film

CinemaFrame15 mai 2015
Hawaii-International-Film-Festival

Timeline cu deadline-uri și evenimente (iunie 2015)

CinemaFrame14 mai 2015
galerie_04

PREMIILE UCIN 2014

CinemaFrame7 mai 2015
galerie_10

Nominalizările UCIN 2015

CinemaFrame5 mai 2015
banner_festival nevazatori

Festival de film pentru nevazatori

CinemaFrame4 mai 2015
Babylon 13

Cinepolitica la Studio și Elvire Popesco

CinemaFrame27 aprilie 2015