Știri

CANNES 2015 în România

CANNES 2015 în România

Un Certain Talent, Premiul Canal +, Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI, Palme D’or, Cel mai bun regizor şi alte nouă filme din selectia festivalului vor avea premiera premiera în România.

Ediția din acest an a Festivalului de la Cannes aduce cinematografiei românești două premii: Un Certain Talent pentru COMORA lui Corneliu Porumboiu și Premiul Canal + regia Andrei Crețulescu.

Screen International îl numește pe Corneliu Porumboiu ca fiind unul dintre cei mai originali cineaști ai istoriei recente a primit Un Certain Talent. Filmul – o demonstrație de umor tipic românesc (Les Inrockuptibles) – are premiera națională pe 30 mai la ora 19:30 la Sala Studio în cadrul Avanpremierei pentru Films des Cannes a Bucarest.

Costi lucrează la primărie și duce o viață liniștită, cum îi place lui să spună. Seara obișnuiește să-i citească povești fiului său de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute niște bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniștea, are și el credite la bancă. Îl refuză și se întoarce la fiul său și la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor impărți jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…

RAMONA lui Andrei Crețulescu  urmează să fie difuzat de postul de televiziune CANAL +. Violent, stilizat și fără dialoguri, filmul are premiera națională în data de 3 iunie la ora 18:00 la Cinema Florin Piersic din Cluj în cadrul TIFF.

Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI în competiţia de la Cannes au fost câştigate de filmul FIUL LUI SAUL/ SON OF SAUL în regia lui Laszlo Nemes. Unul dintre rolurile principale este interpretat de Levente Molnár, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

FIUL LUI SAUL/ SON OF SAUL, o coproducție Ungaria-Franța, descrie două zile din viața lui Saul Auslander (Geza Rohrig), un prizonier evreu din Ungaria forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare de la Auschwitz, spre finalul celui de-al doilea Război Mondial. Levente Molnar are un rol cheie în acest film – el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

Son of Saul

Independenţa Film distribuie în România câştigătorul prestigiosului Palme d’Or 2015, DHEEPAN, în regia lui Jacques Audiard, filmul care a primit premiul pentru Cel mai bun regizor, NIE YINNIANG/ THE ASSASIN, în regia lui Hou Hsiao Hsien, precum și lungmetrajul care a avut parte de una dintre cele mai călduroase primiri zilele trecute la Cannes, LA GIOVINEZZA, al lui Paolo Sorrentino, în care joacă și Mădălina Ghenea. Independența Film va lansa în cinematografele din România nouă dintre filmele prezente anul acesta la Cannes, programate pentru finele lui 2015, începutul lui 2016.

 

 

More in Știri

CinemaTOUR KIDS județul Brașov 2018 în cifre

CinemaFrame2 decembrie 2018

CINEMATOUR KIDS revine în județul Brașov

CinemaFrame2 decembrie 2018

FILMUL ISTORIC EUROPEAN la ora de istorie

CinemaFrame4 martie 2018

BIEFF 2018 despre identitate, apartenenta si adevaruri personale

CinemaFrame1 martie 2018

IN PRONUNTARE, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

CinemaFrame25 ianuarie 2018

CEAȚA, Adi Voicu premiat la Angers

CinemaFrame23 ianuarie 2018

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 în date și cifre!

CinemaFrame5 noiembrie 2017

Week-end de Halloween cu filme bune la Opera Comică pentru Copii

CinemaFrame23 octombrie 2017

SIERANEVADA, BENJAMIN BUTTON și MY FAIR LADY

CinemaFrame16 octombrie 2017

Ce faci când vrei să vezi un film bun? Vii la UnderGrant în week-end!

CinemaFrame9 octombrie 2017

Timishort ia startul pe 12 octombrie

CinemaFrame8 octombrie 2017
Olimpia Melinte și Nicodim Ungureanu

UN ALT WEEK-END, ALTE FILME BUNE

CinemaFrame2 octombrie 2017