Știri

Criza refugiaţilor la ONE WORLD

Criza refugiaţilor la ONE WORLD

A noua ediție a Festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World Romania privește dincolo de frontiere. Cea mai recentă criză a refugiaților din Europa și de pretutindeni reprezintă tema centrală a festivalului în 2016. Ne întoarcem într-o lume îngrădită, se construiesc noi ziduri în jurul unor țări considerate libere până nu demult, oamenii se luptă cu deciziile pe care sunt obligați să le ia de către regimuri opresive și toate acestea ridică o serie întreagă de întrebări extrem de serioase legate de drepturile omului. Ediţia din acest an urmăreşte problemele din spatele migrației și noilor granițe dintr-o perspectivă extrem de actuală, dar și din una istorică, prin prisma marilor migrații care au marcat sfârșitul anilor ’40.

În 2015 s-a adăugat festivalului o secțiune cu documentare concentrate în jurul unei anumite zone geografice, din punct de vedere al drepturilor omului. La One World Romania 8 a fost prezentată Africa. În 2016 atenţia este îndreptată către Orientul Mijlociu, venind astfel în completarea secțiunii despre migrație. Documentarele de aici vor creiona un peisaj social extrem de contradictoriu și divers, cu personaje într-o luptă continuă – cu cei din jur sau cu ei înșiși.

O altă secțiune a festivalului One World Romania cuprinde filme documentare care, prin temele abordate, ilustrează o serie întreagă de suferințe ale europenilor, din istorie sau din prezent. Filmele secțiunii „EuroPains” arată cum de-a lungul timpului, continentul – prin locuitorii lui, dar și prin cei care găsesc refugiu aici – se transformă, dar reușește prin valorile sale să facă față acestor transformări.

Anul acesta imaginea One World Romania ilustrează tema principală a festivalului – criza refugiaților. Fotografia din centrul afișului este realizată de Thomas Câmpean, unul dintre cei câțiva fotojurnaliști români care au realizat o amplă documentare a fenomenului migrației din toată lumea în 2015. Fotografia este realizată pe 13 septembrie 2015 la granița dintre Ungaria și Serbia. Anul trecut, prin acest punct de trecere peste 160.000 persoane au intrat în Ungaria, în ciuda amenințărilor primului ministru Viktor Orban, care a declarat că oricine traversează granița dinspre Serbia va fi arestat.

More in Știri

CinemaTOUR KIDS județul Brașov 2018 în cifre

CinemaFrame2 decembrie 2018

CINEMATOUR KIDS revine în județul Brașov

CinemaFrame2 decembrie 2018

FILMUL ISTORIC EUROPEAN la ora de istorie

CinemaFrame4 martie 2018

BIEFF 2018 despre identitate, apartenenta si adevaruri personale

CinemaFrame1 martie 2018

IN PRONUNTARE, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

CinemaFrame25 ianuarie 2018

CEAȚA, Adi Voicu premiat la Angers

CinemaFrame23 ianuarie 2018

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 în date și cifre!

CinemaFrame5 noiembrie 2017

Week-end de Halloween cu filme bune la Opera Comică pentru Copii

CinemaFrame23 octombrie 2017

SIERANEVADA, BENJAMIN BUTTON și MY FAIR LADY

CinemaFrame16 octombrie 2017

Ce faci când vrei să vezi un film bun? Vii la UnderGrant în week-end!

CinemaFrame9 octombrie 2017

Timishort ia startul pe 12 octombrie

CinemaFrame8 octombrie 2017
Olimpia Melinte și Nicodim Ungureanu

UN ALT WEEK-END, ALTE FILME BUNE

CinemaFrame2 octombrie 2017