Știri

DE CE EU? a câștigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria

Foto Alex Micsik
DE CE EU? a câștigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria

Filmul DE CE EU?, în regia lui Tudor Giurgiu, a câștigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sofia (5 – 29 martie 2015). În Balkan Competition, dedicată celor mai bune producții din regiune, au fost proiectate 11 titluri.

La ceremonia de sâmbătă seara, din capitala Bulgariei, au luat parte regizorul Tudor Giurgiu și actorii Emilian Oprea și Alin Florea. DE CE EU? va rula pe ecranele din Bulgaria începând din 17 aprilie.

Câștigătorul al acestei ediții a Festivalului Internațional de Film de la Sofia a fost lungmetrajul THE LESSON, o coproducție Bulgaria/Grecia în regia Kristinei Grozeva și a lui Petar Valchanov.

THE LESSON a obținut patru trofee, printre care și pe cel pentru cel mai bun film. Potrivit Novinite, pelicula, este unei o profesoare dintr-un mic orașel din Bulgaria, care jefuiește o bancă cu un pistol de jucărie în încercarea de a evita confiscarea casei sale de către banca la care făcuse împrumut.

TRAILER „THE LESSON”

DE CE EU? rulează din 27 februarie în cinematografele din România, iar până în prezent a fost văzut de circa 40.000 de spectatori. Filmul își continuă traseul prin țară, fiind programate proiecții speciale, unele în prezența echipei, la Piatra Neamț (20 martie, Teatrul Tineretului), Bistrița (21 martie, Centrul Multicultural Sinagoga), Fălticeni (22 martie, Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”), Făgăraș (26 martie, Casa de Cultură), Suceava (26 martie, Universitatea Ștefan cel Mare), Târgoviște (27 martie, Teatrul „Tony Bulandra”), Deva (28 martie, Centrul Cultural „Drăgan Muntean”), Alba Iulia (29 martie, Casa de Cultură a Sindicatelor), Galați (3 aprilie, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”), Buzău (4 aprilie, Sala Mare a Consiliului Județean), Bârlad (5 aprilie, Teatrul Victor Ion Popa).

TRAILER „DE CE EU?”

În paralel cu filmul a fost lansată și campania „Singur împotriva tuturor”, inițiată de echipa DE CE EU?, Expert Forum (EFOR) și HotNews.ro. Este un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați împotriva celor mulți care lucrează în sistem, fie el public sau privat.

Pe Hotnews.ro, dar și pe deceeu@hotnews.ro, sunt așteptate povești ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituții, să demaște ilegalități și abuzuri, să schimbe legi. Totodată, zeci de studenți ai facultăților de Drept din București, Iași, Cluj, Constanța s-au alăturat campaniei #EuSuntPanait.

Clipul Campaniei #EuSuntPanait

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror și a presiunilor exercitate asupra sa.

Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Making of „DE CE EU?” (reconstituirea perchezitiei)

Personajul principal este interpretat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

DE CE EU? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

 

Comentarii

comentarii

More in Știri

Comoara (1site)

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA TIFF

CinemaFrame3 iunie 2015
Comoara-1_-foto-de-adi-Marineci

În Bucureşti, filme de Cannes

CinemaFrame29 mai 2015
tiff Summer Nights site

Începe TIFF-ul!

CinemaFrame28 mai 2015
TV5Monde site

TV5 MONDE dă un premiu la TIFF

CinemaFrame28 mai 2015
Transilvania Talent Lab site

TIFF 2015 ateliere

CinemaFrame28 mai 2015
Afis TIFF 2015_web site

TIFF 2015 invitaţi

CinemaFrame27 mai 2015
comoara

CANNES 2015 în România

CinemaFrame26 mai 2015
Les Films de Cannes a Bucarest_avanpremiera site

LES FILMS DE CANNES A BUCAREST

CinemaFrame15 mai 2015
http://flic.kr/p/cmJWLf

MILAN KUNDERA în film

CinemaFrame15 mai 2015
Hawaii-International-Film-Festival

Timeline cu deadline-uri și evenimente (iunie 2015)

CinemaFrame14 mai 2015
galerie_04

PREMIILE UCIN 2014

CinemaFrame7 mai 2015
galerie_10

Nominalizările UCIN 2015

CinemaFrame5 mai 2015