Știri

FABRICA DE REALITATE

FABRICA DE REALITATE

Cinema documentary la Studioul Alexandru Sahia (1950-1989)
Proiecții de film documentar și dezbateri în universități și licee

Începând cu anul 2013, Asociația One World Romania a inițiat un proces de recuperare a patrimoniului de film documentar românesc și revizitare a producțiilor realizate în cadrul Studioului Alexandru Sahia în perioada 1950-1989. Filme documentare din acea perioadă au fost proiectate în cadrul One World Romania – Festivalul Internațional de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului, iar un prim DVD cu o selecție de scurt-metraje Sahia a fost lansat în luna februarie 2015. Datorită interesului crescut pentru aceste filme, în prezent este în producție cel de-al doilea DVD intitulat Sahia Vintage II.

În perioada 9-13 noiembrie 2015, Asociația One World Romania aduce filmele produse la Studioul Alexandru Sahia în câteva universități și licee din București: Facultatea de Istorie – Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice – Universitatea din București, Universitatea Națională de Artă București, SNSPA, Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Național Matei Basarab, Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Național Sf. Sava, Colegiul Economic Viilor.

Cu această ocazie elevii și studenții vor face cunosțintă cu această ‘fabrică de realitate’ a României socialiste și vor dezbate alături de Adina Brădeanu, specialist în film documentar


Înființat la începutul anilor ‘50 pe post de ‘fabrică de realitate’ a României socialiste, Studioul Alexandru Sahia a funcționat vreme de patru decenii conform mandatului politic al imersiei în realitatea – obligatoriu fierbinte – a perioadei. Producția studioului a inclus o varietate de sub-genuri factuale, de la jurnalul de actualități la documentarul de autor, și de la documentarul convențional de propagandă politică la formule efemere de factual precum filmul promoțional turistic sau cel industrial de protecția muncii.
Astăzi, când memoria socială a comunismului combină registrul traumatic cu versiuni hibride, adesea nostalgice, ale memoriei recente, revizităm arhiva Sahia pentru a reflecta asupra intersecției ideologie-practică documentară și asupra relevanței acestor filme pentru privirea contemporană.

Știri

More in Știri

CinemaTOUR KIDS județul Brașov 2018 în cifre

CinemaFrame2 decembrie 2018

CINEMATOUR KIDS revine în județul Brașov

CinemaFrame2 decembrie 2018

FILMUL ISTORIC EUROPEAN la ora de istorie

CinemaFrame4 martie 2018

BIEFF 2018 despre identitate, apartenenta si adevaruri personale

CinemaFrame1 martie 2018

IN PRONUNTARE, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

CinemaFrame25 ianuarie 2018

CEAȚA, Adi Voicu premiat la Angers

CinemaFrame23 ianuarie 2018

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 în date și cifre!

CinemaFrame5 noiembrie 2017

Week-end de Halloween cu filme bune la Opera Comică pentru Copii

CinemaFrame23 octombrie 2017

SIERANEVADA, BENJAMIN BUTTON și MY FAIR LADY

CinemaFrame16 octombrie 2017

Ce faci când vrei să vezi un film bun? Vii la UnderGrant în week-end!

CinemaFrame9 octombrie 2017

Timishort ia startul pe 12 octombrie

CinemaFrame8 octombrie 2017
Olimpia Melinte și Nicodim Ungureanu

UN ALT WEEK-END, ALTE FILME BUNE

CinemaFrame2 octombrie 2017