Știri

FILME ROMÂNEŞTI LA TALLIN

FILME ROMÂNEŞTI LA TALLIN

Black Nights Film Festival se desfăşoară în perioada 13-29 noiembrie la Tallin în Estonia, un festival înfiinţat în 1997 şi unul dintre evenimentele importante pentru cinematografia mondială, fiind considerat de categoria A, alături de festivaluri precum Cannes, Berlin, Veneția, Locarno, Karlovy Vary.

În secțiunea competitivă a festivalului se află şi  ORIZONT regizat de Marian Crişan care va avea, cu această ocazie,  premiera internaţională. Cel de-al treilea lung metraj al regizorului se luptă pentru marele premiu în valoare de 10 000 euro alături de alte 17 producţii de lung metraj din întreaga lume.

Pelicula este o adaptare liberă după nuvela “Moara cu noroc” de Ioan Slavici.

“Orizont” spune povestea lui Lucian (András Hatházi) şi a Andrei (Rodica Lazăr) – soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească „norocul’, preiau în adminstrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.

Din distribuție mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleș, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuță, Elena Purea.

“Cu un scenariu inspirat de nuvela „Moara cu Noroc”, de Ioan Slavici, “Orizont” nu îşi doreşte să fie o ecranizare fidelă a textului, ci o adaptare modernă a  intrigii care este adusă în România de azi. Filmul îşi propune, mai degrabă, rediscutarea temelor principale ale nuvelei într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică căruia îi aduce un omagiu cinematografic” declară regizorul Marian Crișan. “Filmul e construit pe intriga originală clădind tensiunea în jurul lui Lucian, un tată și un soț care ajunge la extreme pentru a-și proteja familia”, mai adaugă Marian Crișan.

Imaginea este semnată de Oleg Mutu, montajul a fost realizat de Tudor Pojoni, scenografia Simona Pădurețu iar Alexandra Alma Ungureanu a fost responsabilă de costume.

În secţiunea ANIMATED DREAMS este şi lung metrajul MUNTELE MAGIC regizat de Anca Damian. Filmul a fost prezent şi în festivalurile de la San Sebastian, Vancouver şi la Karlovy Vary unde a obţinut Mențiunea Specială a Juriului. Filmul a avut premiera naţională în luna octombrie şi mai potate fi văzut în cinematografele din Bucureşti.

LUMEA E A MEA este în secțiunea JUST FILM dedicată filmelor pentru copii şi tineri.  Premiul acestei secţiune este în valoare de 3000 euro ce se împart între producător şi regizor.

În secțiunea panorama sunt invitate filmele care au un palmares important şi sunt pentru prima oară proiectate în Estonia. AFERIM! va cuceri şi teritoriul estonian.

Festivalul are şi o secţiune dedicată filmului de scurt metraj, Sleepwalkers, unde în competiţie este DISPOZITIV 0068 regizat de Radu Bărbulescu.

Cu o poveste simplă, în trei personaje, inspirată de zicala “baba și mitraliera” și de haosul generalizat din timpul Summit-ului NATO din București, Dispozitiv 0068 vorbește despre legătura fragilă dintre viață și moarte, (dez)echilibrul dintre destinele personajelor și dintre umor subtil și dramatism.

Odată instalat în apartamentul bătrânei, lunetistul asigură perimetrul pe parcursul Summit-ului NATO. El o descoperă pe proprietara apartamentului în pat, o bătrână aproape paralizată, care nu vorbește deloc. După ce Neluța, femeia care are grijă de casă și de proprietara în vârstă pleacă, cei doi rămân în apartament, într-o liniște stânjenitoare. Câteva ore mai târziu, bătrâna își face curaj și îl roagă pe lunetist ceva ce le va schimba amândurora viața.

Producția Alien Film îi are în distribuție pe Cuzin Toma, în rolul unui lunetist SPP, Tatiana Iekel, în rolul bătrânei, proprietara apartamentului în care lunetistul își instalează postul de observație, și Adina Lucaciu.

Aşadar, perspectiva unor noi premii pentru cinematografia românească! Succes tuturor!

More in Știri

CinemaTOUR KIDS județul Brașov 2018 în cifre

CinemaFrame2 decembrie 2018

CINEMATOUR KIDS revine în județul Brașov

CinemaFrame2 decembrie 2018

FILMUL ISTORIC EUROPEAN la ora de istorie

CinemaFrame4 martie 2018

BIEFF 2018 despre identitate, apartenenta si adevaruri personale

CinemaFrame1 martie 2018

IN PRONUNTARE, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

CinemaFrame25 ianuarie 2018

CEAȚA, Adi Voicu premiat la Angers

CinemaFrame23 ianuarie 2018

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 în date și cifre!

CinemaFrame5 noiembrie 2017

Week-end de Halloween cu filme bune la Opera Comică pentru Copii

CinemaFrame23 octombrie 2017

SIERANEVADA, BENJAMIN BUTTON și MY FAIR LADY

CinemaFrame16 octombrie 2017

Ce faci când vrei să vezi un film bun? Vii la UnderGrant în week-end!

CinemaFrame9 octombrie 2017

Timishort ia startul pe 12 octombrie

CinemaFrame8 octombrie 2017
Olimpia Melinte și Nicodim Ungureanu

UN ALT WEEK-END, ALTE FILME BUNE

CinemaFrame2 octombrie 2017