Știri

INSULA E VRĂJITĂ DE VOI a câștigat Trofeul NexT 2015

foto Adi Marineci
INSULA E VRĂJITĂ DE VOI a câștigat Trofeul NexT 2015

Filmul THE ISLAND IS ENCHANTED WITH YOU / INSULA E VRĂJITĂ DE VOI, regizat de Alexander Carver și Daniel Schmidt, a câștigat Trofeul NexT, duminică seara, la Cinema Studio, la gala de închidere a celei de-a 9-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT. Gazdele serii au fost Ada Solomon, directoarea Societății Culturale NexT, și Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT. Festivalul s-a încheiat după 5 zile de săli arhipline și proiecții sold out.

Co-producția SUA-Elveţia-Australia a impresionat juriul Competiției internaționale cu „poezia vizuală şi abordarea îndrăzneaţă şi neconvenţională a unei teme atât de controversate cum este colonialismul”. Scurtmetrajul INSULA E VRĂJITĂ DE VOI spune povestea medicului Francisco Javiér de Balmis, care călătoreşte la Puerto Rico în 1803, aducând mai mulţi copii orfani ce devin gazde vii pentru vaccinul împotriva variolei. A fost una dintre primele vaccinări în masă din istorie.

Trofeul-NexT-2015

Trofeul NexT 2015 (foto Adi Marineci)

Regizorul Carlos Conceiçao a câștigat PremiulCristian Nemescupentru Cea mai bună regie cu GOODNIGHT CINDERELLA / NOAPTE BUNĂ, CENUŞĂREASA (Portugalia), „pentru măiestria cu care sunt combinate elementele într-un univers filmic atât de bogat, în această re-povestire a unuia dintre basmele nemuritoare ale lumii”. Premiul valorează 1000 de euro și este oferit de Ministerul Culturii.

Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, oferit tot de Ministerul Culturii și valorând 1000 de euro, i-a revenit lui Pedro Alcalde pentru „conceperea unui peisaj sonor absolut original şi surprinzător, care ne provoacă să ne depăşim limitele în percepţia personajelor”, în filmul ANCHA ES CASTILLA / TOTUL E POSIBIL (Spania).

Favoritul publicului din Competiția internațională a fost filmul belgian JUNG FOREVER, de Jean-Sébastien Lopez. Premiul Publicului pentru film străin valorează 500 de euro și este acordat de Societatea Culturală NexT.

Next-2015-Tudor-Cristian-Jurgiu

Tudor Cristian Jurgiu (foto Adi Marineci)

Noul film scurt al lui Tudor Cristian Jurgiu, ÎN CARE EROINA SE ASCUNDE ȘI APOI ARE PARTE DE O ÎNTÂLNIRE NEAȘTEPTATĂ, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc. „Cu o expresie cinematografică reuşită şi originală, Tudor Jurgiu utilizează toate mijloacele filmice – scenariu, regie, lumină, joc actoricesc – pentru a prezenta o poveste de o profundă modernitate”, este motivația juriului. Premiul valorează 500 de euro şi a fost oferit pe scenă de Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român.

Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unui scurtmetraj din Competiția națională și constând în suma de 500 de euro, oferită de Societatea Culturală NexT, a fost câștigat de GOLANII, regizat de Bogdan Drumea.

Câştigătorul concursului The Pitch și al unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV este proiectul MOM, DAD, I HAVE TO TELL YOU SOMETHING… , al lui Paul Mureșan. Același proiect a primit o Mențiune specială în cadrul NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării, constând în 1000 de euro (servicii de post-producție) din partea Abis Studio. O a doua mențiune i-a fost acordată proiectului WHEN NIGHT MEETS DAWN, al Andreei Borțun, din partea Icon Production, care va acoperi producția filmului. Proiectul PORTRAIT EITH CAKE, al Ștefaniei Maftei, va primi, la rândul său, 500 de euro din partea Hi Film Productions.

NexT-2015-Paul-Muresani

Paul Mureșan (foto Adi Marineci)

Paul Mureșan și-a adjudecat și Premiul Villa Kult, oferit de Renate Roginas, membră a juriului Competiției Naționale și constând într-o rezidență la Festivalul de la Berlin, ediția 2016, de data aceasta pentru animația PUI DE SOMN. Două alte rezidențe din partea Villa Kult au primit cineaștii Marius Olteanu (SCOR ALB) și Sorin Poamă (O COLEGĂ DIN TONITZA).

Anul acesta, Flavia Dima va face parte din juriul Emile Cantillon al Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur. Cronica ei la filmul AFERIM! a fost desemnată cea mai bună de juriul concursului Namur.

-Echipa voluntarii si castigatorii (foto Adi Marineci)

-Echipa voluntarii si castigatorii (foto Adi Marineci)

Juriul Competiției Internaționale a fost format din Ewa Puszczynska (Polonia), producătoarea filmului IDA, premiat cu Oscar, Edvinas Puksta (Estonia), selecționerul Festivalului Internațional de Film de la Vilnius, Michał Oleszczyk (Polonia), directorul Festivalului de Film din Gdynia, regizoarea Ana Lungu (AUTOPORTRETUL UNEI FETE CUMINȚI), criticul de film François Bonenfant (Franța), jurnalista și muziciana Maria Balabaș, regizorul Eduardo Williams (Argentina).

Filmele românești au fost jurizate de Renate Roginas (Germania), managerul Villa Kult din Berlin, Agnès Wildenstein (Franța), co-selecționer DocLisboa, și animatorul Matei Branea, autorul identității vizuale NexT.

Cele patru trofee principale NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan și pictate de Kitra.

Making of NexT 2015: 

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român

Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii

Co-finanțat de: Programul Europa Creativă-MEDIA al Uniunii Europene

Parteneri instituționali: Institutul Francez din București, Ambasada Franței, Delegația Valonia – Bruxelles, Ambasada Israelului în România, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei în România, Institutul Balassi – Institutul Maghiar București

 

Știri

More in Știri

CinemaTOUR KIDS județul Brașov 2018 în cifre

CinemaFrame2 decembrie 2018

CINEMATOUR KIDS revine în județul Brașov

CinemaFrame2 decembrie 2018

FILMUL ISTORIC EUROPEAN la ora de istorie

CinemaFrame4 martie 2018

BIEFF 2018 despre identitate, apartenenta si adevaruri personale

CinemaFrame1 martie 2018

IN PRONUNTARE, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

CinemaFrame25 ianuarie 2018

CEAȚA, Adi Voicu premiat la Angers

CinemaFrame23 ianuarie 2018

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 în date și cifre!

CinemaFrame5 noiembrie 2017

Week-end de Halloween cu filme bune la Opera Comică pentru Copii

CinemaFrame23 octombrie 2017

SIERANEVADA, BENJAMIN BUTTON și MY FAIR LADY

CinemaFrame16 octombrie 2017

Ce faci când vrei să vezi un film bun? Vii la UnderGrant în week-end!

CinemaFrame9 octombrie 2017

Timishort ia startul pe 12 octombrie

CinemaFrame8 octombrie 2017
Olimpia Melinte și Nicodim Ungureanu

UN ALT WEEK-END, ALTE FILME BUNE

CinemaFrame2 octombrie 2017