Știri

PREMII LA SARAJEVO PENTRU FILMUL ROMÂNESC

PREMII LA SARAJEVO PENTRU FILMUL ROMÂNESC

Cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo aduce premii importante pentru cinematografia națională.

Gheorghe Visu a primit trofeul Heart of Sarajevo, acordat celui mai bun actor, pentru rolul din filmul CÂINI în regia lui Bogdan Mirică. Valoarea premiului este 2500 euro.

Un al doilea premiu oferit filmului a fost Mențiunea Specială a Juriului. În 2014, tot la Sarajevo, în cadrul programului Cinelink, i-au cunoscut pe producătorii francezi care au făcut posibilă producția acestui „thriller, film noir și western modern”, după îl descrie presa de specialitate.

Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

Premiul pentru cel mai bun film documentar a fost obținut de filmul Monicăi Lăzurean – Gorgan – DOAR O SUFLARE.

Filmul explorează natura profund contradictorie a iubirii în viața de familie. Reprezentând atât o călătorie de inițiere, cât și o parabolă teologică, filmul devine martorul a șapte ani din viața familiei Sicrea, care locuiește într-un sat din România, surprinzând, în imagini picturale, încercările prin care trec Dobrin, Lia, soția lui și cei 3 copii. Dobrin așteaptă să se întâmple o minune, care să o facă pe Denisa, fiica lui cea mică, să se ridice din scaunul cu rotile și să poată merge. Pe măsură ce copiii devin adulți, vedem cum legătura puternică a tatălui cu Dumnezeu influențează relațiile de familie.

Motivația juriului: “Acest film ne-a cucerit inima și mintea pentru că a reușit să aducă la viață cele mai importante calități ale documentarului. În abordarea ei, regizoarea s-a dovedit a fi foarte riguroasă. Față de personajele ei are atât compasiune, cât și umor și caldură și reusește să spună o complexă poveste de iubire în limitele strâmte ale cadrului familiei.”

4.15PM_Sfarsitul_Lumii_05În competiția de scurt metraj, o mențiune specială a juriului a obținut 4:15 PM SFÂRȘITUL LUMII în regia lui Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru.

Filmul spune povestea unei întâlniri neobișnuite dintre un curier si un autostopist. Când autostopistul îl avertizează că sfârșitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să știe că această întâlnire îi va schimba total viața. Cele două roluri sunt interpretate de actorii Alexandru Suciu și Elias Ferkin

4:15 PM SFÂRȘITUL LUMII a fost realizat în coproducție de Flama Booking și Axis Media Production. Filmările la 4:15 PM SFÂRȘITUL LUMII au avut loc timp de patru zile,  între Hăgiești și Măriuca, în județul Ialomița.
Durata filmului este de 15′.

La secțiunea Cinelink filmul OTTO BARBARUL regia Ruxandra Ghițescu, produs de Iuliana Tarnovețchi (Alien Film), a primit un grant de 10 000 de euro din partea Agenției de Film din Macedonia.

La categoria WORK IN PROGRESS filmul Adinei Pintilie NU MĂ ATINGE-MĂ, produs de Monica Lăzurean – Gorgan, a primit servicii de producție în valoare de 25 000 euro oferite de THE POST REPUBLIC – o casă de producție din Germania.

Filmul este o investigatie asupra dorintei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale fațete. O femeie și doi bărbați în căutarea intimității. Singuratățile lor se întâlnesc din întâmplare sau poate nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact.

Premiul pentru cel mai bun film de ficțiune a fost câștigat de ALBUM regia Mehmet Can Mertoğlu, imaginea Marius Panduru cu Călin Peter Netzer și Oana Iancu printre co-producători.

 

More in Știri

CinemaTOUR KIDS județul Brașov 2018 în cifre

CinemaFrame2 decembrie 2018

CINEMATOUR KIDS revine în județul Brașov

CinemaFrame2 decembrie 2018

FILMUL ISTORIC EUROPEAN la ora de istorie

CinemaFrame4 martie 2018

BIEFF 2018 despre identitate, apartenenta si adevaruri personale

CinemaFrame1 martie 2018

IN PRONUNTARE, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

CinemaFrame25 ianuarie 2018

CEAȚA, Adi Voicu premiat la Angers

CinemaFrame23 ianuarie 2018

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 în date și cifre!

CinemaFrame5 noiembrie 2017

Week-end de Halloween cu filme bune la Opera Comică pentru Copii

CinemaFrame23 octombrie 2017

SIERANEVADA, BENJAMIN BUTTON și MY FAIR LADY

CinemaFrame16 octombrie 2017

Ce faci când vrei să vezi un film bun? Vii la UnderGrant în week-end!

CinemaFrame9 octombrie 2017

Timishort ia startul pe 12 octombrie

CinemaFrame8 octombrie 2017
Olimpia Melinte și Nicodim Ungureanu

UN ALT WEEK-END, ALTE FILME BUNE

CinemaFrame2 octombrie 2017