CinemaFrame: Filmul – poveste sau felie de viață?
Bogdan Dumitrache: Poveste. Chiar dacă este inspirat din realitate, trebuie “ficționat”.
CinemaFrame: Filme care au făcut remarcată, de-a lungul timpului, cinematografia românească peste hotare.
Bogdan Dumitrache: Multe. Putem începe de la Gopo cu SCURTA ISTORIE și continua cu O VARA DE NEUITAT (regia Lucian Pintilie), MARFA SI BANII (regia Cristi Puiu), A FOST SAU N-A FOST (regia Corneliu Porumboiu), 4 LUNI, 3 SĂPTĂMÂNI ȘI 2 ZILE (regia Cristian Mungiu), TRAFIC (regia Cătălin Mitulescu).
CinemaFrame: Cel mai bun film pe care l-ai văzut în 2014 (românesc și străin).
Bogdan Dumitrache: N-am înțeles daca cele lansate sau cele văzute în 2014 . Dintre cele văzute, nu e unul singur, ci sunt mai multe. Iată câteva titluri: THE GRAND BUDAPEST HOTEL (regia Wes Anderson), BLUE RUIN (regia Jeremy Saulnier), GOMORRAH (regia Matteo Garrone), BUFFALO 66 (regia Vincent Gallo), GOD’S POCKET (regia John Slattery). Cred că THE GRAND BUDAPEST HOTEL a fost lansat în 2014.
CinemaFrame: Cel mai așteptat film al anului 2015 (românesc și străin).
Bogdan Dumitrache: Nu știu ce urmează să apară decât în plan local. De-abia aștept să văd filmele lui Corneliu Porumboiu și Radu Jude. Și sper să văd multe alte filme de festival sau cinema.
CinemaFrame: Top 5 al celor mai bune filme românești ale ultimilor 25 de ani.
Bogdan Dumitrache: Nu știu.
CinemaFrame: Cum s-a schimbat cinematograful românesc în ultimii 25 de ani?
Bogdan Dumitrache: Nu cunosc istoria cinema-ului românesc din ultimii 25 de ani. Un moment important, care a determinat o schimbare și o direcție nouă în cinematografia româneasca a fost apariția filmului „Marfa și banii” al lui Cristi Puiu. În Grecia antică, scopul teatrului era unul curativ. Acesta era o reflexie a vieții, a activității din cetate, iar spectatorii erau invitați să reflecteze asupra propriei existențe. De multe ori am senzația că și autorii români și-au asumat acest “rol”.
CinemaFrame: Ce înseamnă industrie cinematografică? Cum se poate defini/descrie activitatea cinematografică din România?
Bogdan Dumitrache: Activitatea cinematografică din România se adaptează condițiilor locale. Industrie va exista atunci când vor exista filme ne-subvenționate.
CinemaFrame: Aspecte prioritare de rezolvat pentru dezvoltarea cinematografiei românești?
Bogdan Dumitrache: Rețeaua de distribuție și educarea publicului.
Bogdan Dumitrache (actor)
Biografie:
S-a născut la Bucureşti în 2 mai 1977, a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucureşti şi s-a afirmat pe marele ecran în câteva dintre cele mai titrate lung şi scurtmetraje.
Filmografie:
TRAFIC regia Cătălin Mitulescu, MOARTEA DOMNULUI LĂZĂRESCU regia Cristi Puiu, TRAMVAIUL ANDREEI regia Alex Iordăchescu, CUM MI-AM PETRECUT SFÂRŞITUL LUMII regia Cătălin Mitulescu, LECŢIA DE BOX regia Alexandru Mavrodineanu, PORTRETUL LUPTĂTORULUI LA TINEREŢE regia Constantin Popesc), CAPTIVI DE CRĂCIUN regia Iulia Rugină, DIN DRAGOSTE, CU CELE MAI BUNE INTENŢII regia Adrian Sitaru, POZIŢIA COPILULUI regia Călin Peter Netzer.
Premii:
Leopardul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno pentru rolul Alex din filmul DIN DRAGOSTE, CU CELE MAI BUNE INTENŢII regia Adrian Sitaru.
Doua premii GOPO pentru rolurile Laurian Haşiu – Leu din filmul PORTRETUL LUPTĂTORULUI LA TINEREŢE regia Constantin Popescu și Alex din filmul DIN DRAGOSTE, CU CELE MAI BUNE INTENŢII regia Adrian Sitaru.
Facebook
Google+
YouTube
RSS