Trei documentare marca Aristoteles Workshop, din trei ediții diferite, pot fi vizionate în București, la Grădina cu filme – Cinema & More, miercuri, 17 august, cu doar o săptămână înainte de startul ediției a XI-a atelierului de film documentar, care se va desfășura în satul Șurdești, din Maramureș, între 23 august și 24 septembrie.
Cele trei filme au fost alese de Dan Nuțu, inițiatorul Aristoteles Workshop, care va fi prezent pentru o discuție cu publicul la final, împreună cu Alina Manolache, regizoarea filmului SFÂRȘITUL VERII și Radu Gorgos, directorul de imagine al filmului GUTUIUL JAPONEZ. Proiecția se va desfășura în cadrul programului special dedicat filmului românesc, organizat de criticul de film Ileana Bârsan, la Grădina cu filme – Cinema & More.
Filmele proiectate miercuri, 17 august, la Grădina cu filme – Cinema & More, începând cu ora 21.00, vor fi:
CĂUTARE, câștigătorul Marelui Premiu pentru cel mai curajos scurt-metraj în competiția Quinzane des Realisateurs a Festivalului de Film Cannes, 2010. Documentarul a fost filmat în cadrul celei de-a IV-a ediții a Aristoteles Workshop, în Sibiel, de echipa formată din regizorul Ionuț Pițurescu, editorul Bogdan Palici și Adriana Dunin la cameră.
Într-o lume a plasticului și a reciclării. Doi prieteni, dogari nomazi cu un ritm de viață aparte, pricepuți la lucruri de care nu prea mai e nevoie, fără bunuri împovărătoare, nici măcar un ceas, își găsesc timp să caute sensuri. Sau lipsa lor. În această existență marginală, care l-ar entuziasma pe Zola, prietenia lor pare a rezista într-o zonă atemporală.
GUTUIUL JAPONEZ a câștigat Premiul special al juriului la ediția a VI-a Aristoteles Workshop, Marele Premiu la FFEST Cluj Napoca 2011, și la Timishort ISFF 2012. Documentarul a fost filmat în Vama, Bucovina, de echipa formată din regizoarea Mara Trifu, cu Radu Gorgos la cameră, Paula Onet editor și Biljana Dolevska producție.
La o anumită vârstă, devine tot mai greu să-ți amintești ce ai făcut ieri. La 90 de ani nici nu mai contează. Mergi înainte, împotrivindu-te sau abandonând lupta. Lucrurile mici devin importante: o floare, o pisică, un bol de cristal, un copac, și frânturi salvatoare dintr-un trecut rememorat. O incursiune dulce-amară în prospețimea clipelor care zboară de-a lungul unui prezent perfect continuu, indiferent de vârstă.
SFÂRȘITUL VERII a avut premiera națională la Astra Film Festival, 2015, în secțiunea Romanian Competitive, și a fost selectat în competiția Premiers Pas a Festivalul de Film Documentar Visions du Reel Nyon. Documentarul a fost filmat în cadrul celei de-a IX-a ediții Aristoteles Workshop, în satul Vama, Bucovina, de echipa formată din regizoarea Alina Manolache, cu Ruben Agadjnean la camera, Mircea Bonînă și ulterior Gabi Basalici ca editori.
Documentarul conturează portretul colectiv al unor absolvenți de liceu din Vama, Bucovina. Este ultima vară înainte ca fiecare să pornească pe drumul său, în care frenezia momentelor petrecute împreună începe să se amestece cu incertitudinile viitorului și cu primele gânduri mature.
Aristoteles Workshop începe într-o săptămână, în satul Șurdești din Maramureș. Ediția a 11-a a workshopului de film documentar va începe pe 23 august și, timp de aproape cinci săptămâni, va trece un grup de 12 participanți prin toate etapele realizării unui film documentar scurt, de la idee, la filmare, montaj și prezentarea produsului finit în fața unui juriu de profesioniști. Participanții vor fi grupați în patru echipe de regizor, cameraman și editor, iar documentarul câștigător va primi un premiu de 2000 de euro, oferit de Farmexim.
Program inițiat în parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul acesta Aristoteles Workshop se desfășoară cu sprijinul Fundației Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitală Culturala Europeană 2021 si al Centrului Național al Cinematografiei.
Grădina cu filme – Cinema & More are în această vară un program special dedicat filmului românesc. O seară pe săptămână va fi dedicată producțiilor autohtone recente de lung și scurtmetraj, de ficțiune, documentar sau animație.
Ileana Bîrsan, critic și educator de cinema, este curatorul programului și moderatorul conversațiilor cu cineaștii și actorii invitați după proiecțiile filmelor.
Grădina cu filme – Cinema & More este situată în curtea CreART (Centrul de Artă, Creație și Tradiție al Municipiului București) din Piața Alexandru Lahovari, nr.7.
Facebook
Google+
YouTube
RSS