Știri

Filme românești la KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Filme românești la KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Între 1 și 9 iulie se desfășoară în Cehia cea de-a 51-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, cel mai important eveniment cinematografic din Europa Centrală și de Est.

Anul acesta în competiția oficială se află 12 filme de lung metraj. DINCOLO DE CALEA FERATĂ în regia lui Cătălin Mitulescu are premiera internațională în cadrul acestei secțiuni. Festivalul de la Karlovy Vary este pentru regizorul român locul ideal unde poate fi vizionată producția care a avut premiera în luna aprilie.

Sunt festivaluri la care țin și DINCOLO DE CALEA FERATĂ va fi prezent acolo. Trebuie să te așezi pe scaun într-un anumit fel ca sa vezi acest film. La Cannes e o presiune foarte puternica. Acolo jurnaliștii vin, stau 10 minute și, dacă filmul nu funcționează pentru ei, ies. E o culme pe care bat vânturi puternice. Pentru filmul meu trebuie să te așezi undeva într-o poiană ca sa-l vezi cu adevarat. Cătălin Mitulescu, interviu cinemaframe.ro

Radu se întoarce din Italia după o absență de un an și își găseşte soţia total schimbată. Cei doi petrec o noapte în care încearcă să se regăsească. Distanța a creat neîncredere şi confuzie între ei, însă Radu speră la posibilitatea unui nou început. Muzica răsună dincolo de calea ferată, iar toți prietenii petrec la nunta din cartier. Nicicând noaptea nu a fost atât de lungă.

Filmul este programat pe 5 iulie la ora 20:00 la Grand Hall, pe 6 iulie ora 13:00 la Pupp Cinema și pe 8 iulie ora 11:30 la Drahomira Cinema.

În secțiunea EAST OF THE WEST, dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea film, se află DUBLU – primul film de lung metraj al lui Catrinel Dănăiață care spune povestea lui George, un arhitect aproape de succes cu o relație aproape eșuată și o viață aproape sufocantă. Când viața e un continuu deadline devii prizonierul propriei existențe.

Filmul îi are în distribuție pe Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Corina Moise, Dorian Boguță, Teodor Corban, Andrei Mateiu, Virgil Aioanei, Cosmina Stratan, Ștefana Samfira.

Premiera internațională a filmului este pe 5 iulie ora 16:00 la Karlovy Vary Municipal Theatre și pe 6 iulie ora 13:30 la Lazne III Cinema.

În aceeași secțiune este și TOGETHER FOR EVER o coproducție Just a moment- Lituania și Alien Film- România. Filmul este debutul regizoral și scenaristiac al Linei Lužytė, imaginea este semnată de Oleg Mutu. O poveste despre singurătatea în familie, despre minciuni care rănesc și despre lupta care se duce pentru a găsi înțelegere și dragoste.

Proiecții: 3 iulie ora 19:00 la Pupp Cinema și pe 4 iulie la 16:30 la Lazne III Cinema.

Premiul de la Cannes de anul acesta aduce BACALAUREAT, filmul lui Cristian Mungiu, în secțiunea HORISONS unde sunt producțiile premiate la marile festivaluri de film din Europa.

Romeo Aldea (49), e doctor într-un mic oraș de provincie și și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odata ce va termina liceul, va pleca să studieze și poate să se și stabilească în străinătate.Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia. Mai trebuie doar să-și ia bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă așa de bună cum este ea. În preziua primei teze scrise, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum el trebuie să ia o decizie. Desigur, situația poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura de urmat în viață.

Filmul este proiectat pe 3 iulie ora 13:00 la Národní dům Cinema, pe 6 iulie ora 16:00 la Pupp Cinema și pe  9 iulie la 18:30 la Small Hall.

În secțiunea FUTURE FRAMES: 10 cineaști de urmărit se află O NOAPTE ÎN TOKORIKI filmul Roxanei Stroe care a fost selectat la BERLINALE la Generation 14plus din peste 2000 de titluri care au aplicat la categoriile de scurt și lung metraj ale acestei secțiuni. A luat un premiu special și a fost nominalizat și la Teddy Awards.

O noapte în Tokoriki e construit în jurul petrecerii de majorat a Geaninei. Se lasă seara și e agitație  mare în Tokoriki, discoteca din sat. Luminile de neon se aprindla geam, sala este decorată cu baloane, părinții Geaninei își ocupă regulamentar locurile la masă, DJ-ul comunei își pregătește playlist-ul cu hituri, iar Geanina își așteaptă invitații. Curând, discoteca se animă iar tinerii se dezlănțuie pe ringul de dans. Însă Alin pare preocupat de ceva..ochii îi sclipesc de fiecare dată când întâlnește privirea Geaninei, lucru care nu trece neobservat de prietenul ei. În final Geanina va avea parte de o mare surpriză, pe care  nimeni nu o va uita prea curând. Mai multe despre această producție puteți citi în interviul acordat de Roxana Stroe site-ului nostru.

O NOAPTE ÎN TOKORIKI este proiectat pe 5 iulie ora 18:30 la Small Hall și pe 9 iulie ora 22:30 la Lazne III Cinema.

despre sine si celalaltÎn secțiunea DOCU-TALENTS se află proiectul de film documentar DESPRE SINE ȘI CELĂLALT al lui Ionuț Pițurescu. Documentarul antropologic urmărește călătoria prin Europa de sud -est a doi bărbați de 40 de ani – Spiru și Todi – care au pornit pe urmele lui Andrei Șaguna – primul aromân canonizat. Pelerinajul îi ajută să se descopere pe sine și să se raporteze la celelalte religii europene. Un film despre cultura și identitatea aromânilor.

Ionuț Pițurescu este antropolog, absolvent al facultății de regie de teatru și al Aristoteles Workshop. Scurt metrajul său “Cautare/ Quest” a fost în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs” a Festivalului de la Cannes din 2010 unde a a fost recompensat cu premiul SFR (La Société des réalisateurs de films).

La secțiunea WORK IN PROGRESS pe 4 iulie Nicolae Constantin Tănase își prezintă filmul CAP ȘI PAJURĂ care va fi produs de 4proof Film. Filmul are stabilită premiera în 2017 și caută la Karlovy Vary 50 000 euro pentru postproducție și distribuitor.

În urma unui incident într-un bar, Laurențiu suferă un traumatism cranian grav pe care refuză să îl trateze.  Își așteaptă fratele din Germania căruia vrea să îi mărturisească ceva important. Un film despre frici și decizii într-o posibilă ultimă zi de viață.

LUMEA E A MEA, primul lung metraj al lui Nicolae Constantin Tănase, a avut premiera internațională la ediția de anul trecut a Karlovy Vary International Film Festival unde a primit o mențiune specială din partea juriului.

Succes tuturor!

More in Știri

CinemaTOUR KIDS județul Brașov 2018 în cifre

CinemaFrame2 decembrie 2018

CINEMATOUR KIDS revine în județul Brașov

CinemaFrame2 decembrie 2018

FILMUL ISTORIC EUROPEAN la ora de istorie

CinemaFrame4 martie 2018

BIEFF 2018 despre identitate, apartenenta si adevaruri personale

CinemaFrame1 martie 2018

IN PRONUNTARE, debut feminin la Săptămâna Criticii de la Berlin

CinemaFrame25 ianuarie 2018

CEAȚA, Adi Voicu premiat la Angers

CinemaFrame23 ianuarie 2018

Cinematour KIDS județul BRAȘOV 2017 în date și cifre!

CinemaFrame5 noiembrie 2017

Week-end de Halloween cu filme bune la Opera Comică pentru Copii

CinemaFrame23 octombrie 2017

SIERANEVADA, BENJAMIN BUTTON și MY FAIR LADY

CinemaFrame16 octombrie 2017

Ce faci când vrei să vezi un film bun? Vii la UnderGrant în week-end!

CinemaFrame9 octombrie 2017

Timishort ia startul pe 12 octombrie

CinemaFrame8 octombrie 2017
Olimpia Melinte și Nicodim Ungureanu

UN ALT WEEK-END, ALTE FILME BUNE

CinemaFrame2 octombrie 2017