Premiera film strain

LEVIATHAN – filmul anului în Rusia, nominalizat la Oscar, din 13 martie la cinema

LEVIATHAN – filmul anului în Rusia, nominalizat la Oscar, din 13 martie la cinema

LEVIATHAN, în regia lui Andrei Zviaghințev, unul dintre cele mai puternice filme lansate în ultimul an, premiat cu Globul de Aur și nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film, intră din 13 martie în cinematografele din România, distribuit de Voodoo Films.

Leviathan4Filmul a avut premiera în România la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, în octombrie, și va fi proiectat din 13 martie la Grand Cinema Digiplex Băneasa, Cinema City AFI Cotroceni, Movieplex București, Hollywood Multiplex, Elvira Popescu, Cinema Studio, Union, Muzeul Țăranului Român din Capitală, Cinema Victoria din Cluj, Cityplex Constanța, Cityplex Brașov, Cinema Trivale din Pitești,  Cinema Arta din Târgu Mureș.

18 premii şi 31 de nominalizări printre care: Golden Globes pentru Cel mai bun film străin, Cannes Film Festival premiul pentru cel mai bun scenariu, nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun film străin.
Intrat în cursa pentru o statuetă Oscar și distins cu Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, LEVIATHAN a stârnit admirație printre critici și controverse în Rusia, unde a fost perceput de unii oficiali ai regimului lui Vladimir Putin drept un film „anti-rusesc”. În cinematografele rusești nu a rulat în forma originală, din cauza legii care interzice înjurăturile în spațiul public. Totodată, Ministrul Culturii, Vladimir Medinsky, a propus conceperea unor reguli care să împiedice proiecția filmelor ce „defăimează cultura națională”.

Leviathan3Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat și ea, prin purtătorul ei de cuvânt, citat de AFP: „E evident că e gândit special ca să servească audiența din Vest, sau mai degrabă elita din Vest, din moment ce reia deliberat mituri populare despre Rusia”, a spus arhiepiscopul Vsevolod Chaplin, recunoscând că nu a văzut filmul.

LEVIATHAN a fost descris drept „capodoperă” de „The Guardian” și de alte mari publicații ale lumii, iar recunoașterea lui a început la Festivalul de la Cannes, anul trecut, când a câștigat Premiul pentru scenariu. Andrei Zviaghințev și Oleg Neghin semnează scenariul inspirat de întâmplări reale din Rusia. Personajul principal este un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, care îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul (Roman Madianov) care a pus ochii pe terenul său.

Leviathan1

Andrei Zviaghințev (50 de ani) este unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani ruși. În 2003, a câștigat Leul de Aur la Veneția, cu filmul THE RETURN. Au urmat THE BANISHMENT, care a concurat pentru Palme d’Or în 2007, și ELENA, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard în 2011. Nancy Condee, autoarea cărţii „The Imperial Trace: Recent Russian Cinema” şi specialistă în politicile culturale ruseşti şi sovietice la Universitatea din Pittsburgh, îl descrie pe Andrei Zviaghinţev ca fiind un regizor „foarte activ şi preocupat de problemele spirituale într-un cadru biblic, alegoric. Este în mod evident un credincios adevărat, dar nu în sensul instituţional”, iar filmele sale sunt pline de „săgeţi îndreptate către cer, care te ridică sus, departe de  realitatea decăzută”.

LEVIATHAN/ LEVIAFAN (Rusia, 2014)

Leviathan0Premiera în România: octombrie 2014 în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest
Premiera internaţională: mai 2014, Cannes International Film Festival
Limba: rusă
Gen: dramă
Durata: 140’
Regia: Andrey Zvyagintsev
Scenariul: Oleg Negin, Andrey Zvyagintsev

Distribuţia:
Lilya – Elena Lyadova
Dmitriy Seleznyov – Vladimir Vdovichenkov
Kolya – Aleksey Serebryakov
Vadim Shelevyat – mayor – Roman Madyanov
Angela – Anna Ukolova
Roman – Sergey Pokhodaev
Pacha – Aleksey Rozin

Premiera film strain

More in Premiera film strain

Furios și iute 8 – din 21 aprilie în Romania

CinemaFrame14 martie 2017

Strumpfii se întorc!

CinemaFrame14 martie 2017

Moonlight (În lumina lunii) – 8 nominalizări Oscar – din 10 martie în cinema

CinemaFrame24 februarie 2017

Proiecții speciale – ”ELLE”, nedistribuit în România

CinemaFrame23 februarie 2017

Belgia, film and rock&roll

CinemaFrame9 februarie 2017

Odiseea lui Cousteau

CinemaFrame27 ianuarie 2017

Festivalul Filmului European se deschide cu COMUNITATEA

CinemaFrame5 mai 2016

DUPĂ AUR, ÎN CANADA – din 25 martie în toată țara

CinemaFrame26 martie 2016

SNOOPY vine de Crăciun!

CinemaFrame24 decembrie 2015

STEVE JOBS în cinematografe

CinemaFrame11 decembrie 2015

MICUL PRINȚ în cinema

CinemaFrame3 decembrie 2015

HOTEL TRANSILVANIA 2 în cinematograf

CinemaFrame29 octombrie 2015