Premiera film strain

Biserică, politică şi libertate de exprimare: SALONUL LUI JIMMY, un film despre anii ‘30 care ridică probleme valabile şi azi

Biserică, politică şi libertate de exprimare: SALONUL LUI JIMMY, un film despre anii ‘30 care ridică probleme valabile şi azi

Selectat in Competitia Oficiala la Cannes 2014, SALONUL LUI JIMMY / JIMMY’S HALL, filmul cu care regizorul Ken Loach a revenit pe marile ecrane, are premiera in Romania pe 6 martie.  

SALONUL LUI JIMMY / JIMMY’S HALL (2014) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

JIMMY’S HALL ar putea foarte bine să fie şi „Jimmy’s Hell”

În 1921, în pragul izbucnirii Războiului Civil din Irlanda, păcatul lui Jimmy Gralton (rol jucat de actorul Barry Ward) a fost să construiască un salon de dans la o răscruce de drumuri de ţară, comitatul Leitrim, dintr-o Irlandă la un pas de război civil (iunie 1922 – mai 1923). Salonul era un loc unde tinerii puteau veni să înveţe, să danseze, să viseze, dar mai presus de toate să fie liberi.

Pe măsură ce popularitatea sălii a crescut, reputaţia de spirit liber a adus-o în atenţia Bisericii şi a politicienilor care l-au obligat pe Jimmy Gralton să fugă, iar salonul să fie închis.

Un deceniu mai târziu, în 1932, Jimmy se întoarce din New York şi redeschide salonul. Războiul Civil a trecut, dar Biserica a rămas.

Galerie foto SALONUL LUI JIMMY / JIMMY’S HALL

JIMMI’S-HALL-01
JIMMI’S-HALL-02
JIMMI’S-HALL-12
JIMMI’S-HALL-05
JIMMI’S-HALL-04
JIMMI’S-HALL-10
JIMMI’S-HALL-08
JIMMI’S-HALL-07
JIMMI’S-HALL-09
JIMMI’S-HALL-06
JIMMI’S-HALL-03
JIMMI’S-HALL-11

Irlandezul Barry Ward, actorul din rolul principal din  SALONUL LUI JIMMY / JIMMY’S HALL, explică: “Unul dintre lucrurile pe care Jimmy le-a adus din Harlem a fost acest tip de dans provocator: stiluri precum Lindy Hop şi Charleston, care implică o apropiere fizică între oameni mai mare decât cea cu care lumea era obişnuită. Când biserica şi guvernul au venit să vadă, au interpretat ca fiind doar sex, sălbăticie, băutură şi prosteală. Asta fără să participe vreodată la cursurile propriu-zise. Era ceva ce simţeau că nu pot controla”. Preoţii au văzut în salonul lui Jimmy o insurecţie comunistă, iar în iniţiatorul său, un ateu cu o agendă ascunsă.

Ken Loach – libertate de exprimare versus cenzură

Regizorul Ken Loach (79 de ani) are în spate, la rândul lui, un bogat palmares de filme, pe cât de apreciate şi premiate, pe atât de controversate şi chiar cenzurate, în special din motive politice.

În cei 37 de ani de activitate a realizat circa 50 de titluri (lungmetraje, scurtmetraje, documentare, filme de televiziune, docudrame, seriale tv), o parte importantă nominalizate sau premiate la festivaluri de referinţă: BAFTA, Berlin, Cannes, Veneţia, Locarno etc. (Lista premiilor câştigate de Ken Loach din 1971, până azi.)

De-a lungul timpului, Ken Loach a auzit diverse acuzaţii, mai mult sau mai puţin voalate: socialist, misogin, anti Israel, împotriva propriei patrii (Marea Britanie) sau împotriva bisericii.

Filme retrase, cenzurate, negativul distrus

Deşi Kes, al doilea lungmetraj al lui Ken Loach, realizat în 1969 a fost şi încă mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice, filmele sale au avut un parcurs controversat. În 1971, un documentar comandat de fundaţia Save the Children a fost retras imediat după lansare. Mai mult decât atât, lui Ken Loach i s-a cerut chiar distrugerea negativului. Filmul, THE SAVE THE CHILDREN FUND FILM, a fost proiectat, totuşi, în urmă cu câţiva ani la o retrospectivă Ken Loach de la British Film Institute, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani.

În 2011, întrebat despre filmele sale cenzurate, regizorul răspundea într-un interviu pentru The Guardian: “Mă deranjează, evident. Dar e deranjant nu atât pentru mine personal, cât pentru vocile acelor oameni care nu au fost lăsate să se audă.”
În 1982, Channel 4 i-a cerut lui Ken Loach să facă o serie de filme documentare despre mişcarea sindicală din Marea Britanie versus noile măsuri economice ale guvernului Margaret Thatcher. Documentarele n-au mai fost difuzate niciodată de Channel 4. Loach a acuzat atunci motive politice.

WHICH SIDE ARE YOU ON? a fost un film făcut în 1985 despre cântecele şi poeziile interpretate în timpul grevei minerilor din UK. Şi acesta a fost retras de la difuzare. Ulterior, după ce filmul a obţinut un premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, Channel 4 s-a răzgândit şi l-a transmis.

Între ‘80 şi ‘90, Ken Loach realizează o serie de filme precum HIDDEN AGENDA, despre problemele politice din Irlanda de Nord, CARLA’S SONG, filmat în Nicaragua şi LAND OF FREEDOM, despre rezistenţa republicană din Războiul Civil Spaniol.

În 2006, Ken Loach câştigă Palme d’Or-ul la Cannes pentru THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY, un film despre Războiul de independenţă irlandez.
BREAD AND ROSES din 2000, cu Adrien Brody, tratează greva gunoierilor din Los Angeles. AE FOND KISS (2004) este despre o poveste de dragoste interrasială imposibilă. În MY NAME IS JOE (1998), personajul principal este un alcoolic care se chinuie să stea departe de viciul său.

Măsura dificultăţilor pe care Loach le-a întâmpinat în a-şi distribui filmul este reprezentată de profitul obţinut în urma peliculei LOOKING FOR ERIC (2009), în care un poștaş deprimat are o serie de conversaţii cu ex-vedeta clubului Manchester, fotbalistul Eric Cantona (jucat chiar de Cantona). Profitul acestei producţii a fost de… 12.000 de lire sterline.

În iunie 2009, Ken Loach îşi retrage filmul LOOKING FOR ERIC de la Festivalul Internaţional de Film de la Melbourne, din cauză că unul din sponsorii festivalului este Ambasada Israelului. Regizorul britanic declara pe atunci: “E de datoria noastră să ţinem cont de acei care trăiesc în teritoriile ocupate. Nu cineaştii israelieni sunt ţinta acestui boicot, ci implicarea statului respectiv.”

Cauţiune pentru Assange, funeralii ieftine pentru premierul Margaret Thatcher

În noiembrie 2012, Ken Loach a refuzat un premiu la Festivalul de Film de la Torino (Italia), după ce a aflat că Muzeul Naţional al Cinematografiei din Torino tocmai a tăiat salariile şi ulterior a dat afară o mare parte din personalul care se ocupa de curăţenie şi pază.
Ken Loach se numără printre cele şase persoane care, în 2010, la tribunal, s-au oferit să-i plătească cauţiunea lui Julian Assange (scandalul WikiLeaks) când acesta a fost arestat în Londra. “E clar ce i se pregăteşte. Americanii îl vor înapoi pentru a-l încarcera pentru ani buni sau chiar mai rău. Trebuie să manifestăm un pic de solidaritate cu cineva care ne-a dezvăluit ceea ce ne-a dezvăluit”, a spus atunci Loach. Ulterior, banii de cauţiune au fost pierduţi – mai precis, confiscaţi – când Assange s-a hotărât să scape de sub jurisdicţia britanică, adăpostindu-se în ambasada Ecuadorului la Londra.

După ce Margaret Thatcher a murit în aprilie 2013, Loach a propus ca funeraliile să fie scoase la licitaţie publică şi să fie organizate de firma care oferă cel mai mic preţ, asta ca lumea să-şi amintească de politicile ei economice.

Când a izbucnit războiul ruso-cecen, Ken Loach şi-a exprimat susţinerea puternică pentru independenţa Ceceniei faţă de Rusia.

Interviu cu Ken Loach despre SALONUL LUI JIMMY / JIMMY’S HALL

SALONUL LUI JIMMY / JIMMY’S HALL

JIMMI'S-HALL-00Data premierei în România: 06.03.2015
Data premierei mondiale : 30.05.2014
Limba: engleză
Genul filmului: drama
Durata: 109 min.

Regia: Ken Loach
Scenariul: Paul Laverty, Donal O’Kelly
Producători:
Vincent Maraval, Rebecca O’Brien, Pascal Caucheteux, Grégoire Sorlat, Eimer Ni Mhaoldomhnaigh

Distribuția:
James Gralton – Barry Ward
Părintele Seamus – Andrew Scott
O’Keefe – Brían F. O’Byrne
Seán – Karl Geary
Mossy – Francis Magee
Oonagh – Simone Kirby
Tess – Denise Gough

Imagine Robbie Ryan, montaj Jonathan Morris, coloană sonoră George Fenton, costume Andrew Lowe,

Informațiile au fost puse la dispoziție de Anca Romanescu, PR Independența Film

Comentarii

comentarii

Premiera film strain

More in Premiera film strain

coconut

COCONUT MICUL DRAGON

CinemaFrame28 mai 2015
Jessica Chastain si collin Farrel

MISS JULIE în cinematografe

CinemaFrame28 aprilie 2015
Danny-Collins

Al Pacino rock star în DANNY COLLINS

CinemaFrame19 aprilie 2015
Leviathan2

LEVIATHAN – filmul anului în Rusia, nominalizat la Oscar, din 13 martie la cinema

CinemaFrame13 martie 2015
GRAND-CENTRAL-01

IUBIRE RADIOACTIVĂ / GRAND CENTRAL: pasiune, angoasă şi dragoste, în apropierea unei centrale nucleare

CinemaFrame1 martie 2015
32-TEORIA INTREGULUI-Eddie Redmayne

Premieră de Oscar: TEORIA ÎNTREGULUI / THE THEORY OF EVERYTHING

CinemaFrame19 februarie 2015
ORAŞUL CÂINILOR / WHITE GOD - Zsófia Psotta

ORAŞUL CÂINILOR din 20 februarie în cinematografe

CinemaFrame18 februarie 2015
WHIPLASH

Premieră în România: WHIPLASH, un film cu cinci nominalizări la Oscar

CinemaFrame3 februarie 2015
Boyhood - Al doisprezecelea an

BOYHOOD/12 ANI DE COPILĂRIE pe ecranele din România, începand cu 6 februarie

CinemaFrame3 februarie 2015
Yellow Bird 06

YELLOWBIRD (PENE GALBENE): povestea călătoriei unui erou mai neobişnuit…

CinemaFrame29 ianuarie 2015
Mommy (Xavier Dolan, 2014)

Premiul juriului la Cannes în 2014, MOMMY de Xavier Dolan, din ianuarie şi pe ecranele din România

CinemaFrame22 ianuarie 2015
Winter Sleep

Premieră WINTER SLEEP (SOMN DE IARNĂ) – câștigătorul Palme d’Or la Cannes 2014

CinemaFrame15 ianuarie 2015